Verschil in vergoeding veteranentenue

Maak geen onderscheid

Op deze pagina

    Column
    Een man laat zijn pak aanmeten. Je ziet de kleermaker en de benen van de man in pak

    Jos en Leroy (niet de echte namen) zijn allebei veteraan en willen graag een veteranentenue. Bij Jos is dit zo geregeld, maar bij Leroy zit het anders. Hoe kan dat?

    Speciaal pak

    Jos heeft jarenlang gewerkt voor de Koninklijke Landmacht en wil als veteraan graag een veteranentenue. Dat is een pak speciaal voor veteranen dat gepersonaliseerd kan worden. Het is een mooi pak dat hij kan dragen op veteranenevenementen en -activiteiten. Trots kan hij laten zien dat hij veteraan is. Jos is ook blij dat hij een vergoeding krijgt van de Landmacht en dient hiervoor een declaratie in.

    Tegenprestatie

    Leroy is veteraan van de Koninklijke Marine en wil ook een veteranentenue aanschaffen. Maar als hij opzoekt hoe het zit met de vergoeding, is hij verbaasd. Hij moet als tegenprestatie aan verschillende veteranenactiviteiten deelnemen, om het geld terug te krijgen. Zijn collega-veteraan Jos hoeft dit niet. Waarom is er een verschil? En hoe zit het met mensen die bijvoorbeeld niet aan activiteiten kunnen deelnemen? Krijgen zij dan helemaal geen vergoeding voor hun tenue?

    Ongelijkheid tussen krijgsmachten

    Deze vragen bereikten mij als Veteranenombudsman ook. De afgelopen jaren ontving ik meerdere signalen en klachten over het veteranentenue en de voorwaarden die worden gesteld om de kosten te kunnen declareren. Het viel daarbij vooral op dat er ongelijkheid is tussen de verschillende krijgsmachten.

    Gelijktrekken

    Daarom stuurde ik in juli 2022 een brief naar de minister van Defensie. Met als aanbeveling om de vergoeding van het veteranentenue voor iedereen gelijk te trekken. We hebben er een tijd op moeten wachten, maar begin dit jaar kwam er een reactie van de minister.

    Nieuwe regeling

    Zij laat weten dat kort voor mijn brief van 2022 er een nieuwe regeling was ingesteld om alle voorwaarden gelijk te trekken. Het jaar daarna hebben zij benut om de nieuwe regeling in te voeren en te kijken of het goed werkt. Dat jaar zijn er verschillende verbeteringen doorgevoerd. Zo is het declaratieformulier nu voor elke veteraan hetzelfde en wordt het de veteraan makkelijker gemaakt om te declareren. Daarnaast hoeven veteranen niet meer verplicht aan evenementen mee te doen, om recht te hebben op de vergoeding.

    Zichtbaarheid en harmonie

    Ik kijk positief naar deze verbeteringen. Het veteranentenue zorgt voor meer zichtbaarheid van onze veteranen in de samenleving. En daarnaast heeft het als doel om meer harmonie te creëren tussen alle krijgsmachtdelen. Het is daarom een goede zaak dat alle veteranen op dezelfde manier hun veteranentenue kunnen aanvragen en vergoed krijgen.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 17 februari 2024.