Remy komt er niet uit met het IMG

Vergoeding voor de schade

Op deze pagina

  Column
  Man met koffie in hand kijkt uit zijn raam

  Remy (niet de echte naam) woont in het gaswinningsgebied in Groningen. Net als veel andere inwoners heeft hij schade aan zijn woning. Met een vaste vergoeding van het Instituut voor Mijnbouwschade (IMG) kan Remy de schade oplossen. Remy heeft deze vergoeding aangevraagd bij het IMG. Maar het loopt allemaal net even anders, omdat Remy op een vakantiepark woont.

  Omgezet in maatwerk

  Remy verwacht dat zijn aanvraag goedgekeurd wordt, omdat hij volgens de voorwaarden niet eerder een aanvraag heeft gedaan en zijn woning in het aardbevingsgebied staat. Maar zijn aanvraag wordt omgezet in maatwerk. In dat geval komt er een expert langs om te kijken naar de schade en een advies te geven over hoe de schade hersteld kan worden.

  Vaste vergoeding

  Daar is Remy het niet mee eens. Met de vaste vergoeding kan hij alles netjes oplossen. Hij gaat naar een steunpunt van het IMG en vraagt een medewerker de maatwerk aanvraag in te trekken, zodat hij opnieuw de vaste vergoeding kan aanvragen. Dat is mogelijk volgens de medewerker. Maar als ze daarna samen de nieuwe aanvraag willen indienen, lukt het niet. Doordat Remy's woning op een vakantiepark staat kunnen ze in het systeem zijn huisnummer niet toevoegen.

  Remy blijft het IMG vragen hem te helpen. Andere vaste bewoners van het vakantiepark hebben namelijk wel een vergoeding gekregen. Waarom hij dan niet? Het IMG blijft Remy vertellen dat ze zijn huisnummer niet kunnen toevoegen en dat daarom de aanvraag niet voltooid kan worden.

  Geen overeenkomst

  Dan besluit Remy contact op te nemen met de Nationale ombudsman. Onze collega Sofia (niet de echte naam) kijkt met Remy mee en neemt contact op met het IMG. Ze vraagt hen nogmaals te kijken naar de aanvraag van Remy. Het IMG vertelt Sofia dat het adres van Remy niet overeenkomt met het kadaster (Het Kadaster registreert namens de overheid van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie eigenaar is en wie welke rechten heeft). Het IMG kan dit zelf niet aanpassen.

  Toch geholpen

  Sofia vraagt daarom aan het Kadaster om dit snel aan te passen. Dat doen ze. Sofia vraagt daarna aan het IMG om Remy te helpen met zijn nieuwe aanvraag. Ze regelen het samen met Remy online. Al snel hoort Remy dat hij de vaste vergoeding gaat krijgen van het IMG.

  Ik ben blij te zien dat Remy is geholpen, maar had graag gezien dat dit sneller was opgepakt door het IMG. Remy heeft nu lang in onzekerheid gezeten over zijn vergoeding en het oplossen van de schade.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 11 november 2023.