LBIO en de beslagvrije voet

Te weinig geld over

Op deze pagina

    Column
    Man van middelbare leeftijd zit op de bank en heeft een brief vast. Hij kijkt er zorgelijk naar.

    Maurice (niet de echte naam) heeft een schuld bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Via die organisatie moet hij alimentatie betalen aan zijn ex. Omdat Maurice de openstaande schuld niet op tijd betaalt, legt het LBIO beslag op zijn salaris. Nu kan hij andere rekeningen niet meer betalen.

    Beslagvrije voet

    Als een deurwaarder of organisatie beslag legt op het inkomen van iemand, moeten ze rekening houden met de beslagvrije voet. Dat is het minimale geldbedrag dat iemand nodig heeft om van te kunnen leven. Denk bijvoorbeeld aan het geld voor boodschappen, huur of zorgverzekering. De deurwaarder mag geen beslag leggen op dat geldbedrag.

    Het LBIO heeft de beslagvrije voet van Maurice berekend op 900 euro. Maar dat klopt volgens Maurice niet. Hij laat het bedrag zelf ook berekenen en komt op 1100 euro uit. 200 euro meer! Maurice mailt meerdere keren met het LBIO, maar hoort niets terug.

    Nog minder

    Samen met zijn bewindvoerder dient hij een klacht in bij het LBIO. Maar hij krijgt hij niet de reactie waar hij op hoopte. Sterker nog, voor Maurice gaat het van kwaad naar erger. Het LBIO verlaagt namelijk zijn beslagvrije voet van 900 naar 850 euro in de maand. Nu heeft hij nog minder om van rond te komen.

    Maurice is ten einde raad. Hij heeft nu al problemen met het betalen van de rekeningen. Als het LBIO de beslagvrije voet niet verhoogt kan hij binnen twee maanden zijn gasrekening en huur niet meer betalen. Hij probeert weer contact te zoeken met het LBIO, maar hoort weer niets. Hij dient een klacht in bij de Nationale ombudsman.

    In de financiële problemen

    Collega Hillechien gaat met zijn klacht aan de slag en neemt direct contact op met het LBIO. Naar aanleiding daarvan pakt het LBIO de zaak alsnog op. En verhogen ze de beslagvrije voet van 850 naar 1100 euro. Het bedrag waar hij recht op heeft. Ook betalen ze hem het bedrag terug dat zij teveel hebben geïnd. Goed nieuws voor Maurice.

    Ik ben blij dat deze zaak is opgelost. Helaas horen wij vaker dit soort verhalen van mensen. Ik vind het onacceptabel dat zij door een verkeerde berekening in de financiële problemen komen. De beslagvrije voet is in de wet geregeld en is er natuurlijk niet voor niets. Maar dan moeten deurwaarders en schuldeisers zich er wel aan houden. En bovendien moeten zij bereikbaar zijn, als mensen een vraag hebben of er niet uitkomen. Dat is hier niet goed gegaan.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 4 februari 2023.