Inschrijven bij de gemeente

In de knel door wachttijd

Op deze pagina

  Column
  Man zit met een verhuisdoos op zijn schoot. Hij kijkt vertwijfeld voor zich uit.

  Emil (niet de echte naam) verhuist van Bulgarije naar Nederland. Als je binnen of naar Nederland verhuist, moet je je binnen 5 dagen inschrijven in de gemeente waar je gaat wonen. Dat is iedereen die in Nederland woont wettelijk verplicht. Emil weet dit en gaat gelijk naar de gemeente. Hij vraagt om zich in te schrijven. Maar dat lukt niet direct. Hoe zit dat?

  Voorlopig geen afspraak

  De gemeente vertelt Emil dat als iemand zich voor de eerste keer in Nederland wil inschrijven bij een gemeente, hij eerst via de website aan afspraak moet maken. Emil gaat hiermee aan de slag. Maar de gemeente heeft het erg druk en dus kan hij pas over een paar weken langskomen. Hij probeert de gemeente te bellen en te vragen of het echt niet eerder kan. Maar dat heeft geen zin, zegt de gemeente.

  Geen verzekering, geen baan

  Emil weet niet goed wat hij moet doen, maar maakt in ieder geval een afspraak via de website. Zijn afspraak is pas een paar weken later. Veel te laat, maar er zit niks anders op. Het brengt Emil wel in de problemen! Doordat hij zich nog niet kan inschrijven in zijn gemeente, kan hij ook geen zorgverzekering aanvragen. En een zorgverzekering heeft hij nodig om te kunnen starten met zijn nieuwe baan. De wachttijd van de gemeente zorgt er dus voor dat Emil nog niet kan werken en ook geen inkomen heeft. De problemen stapelen zich op.

  Een aardige buurvrouw geeft Emil de tip om de Nationale ombudsman te bellen. Zij kunnen helpen als je er niet uit komt met de overheid. Een goed idee, vindt Emil. Hij belt naar de Nationale ombudsman en spreekt met onze collega's Anita en Michiel (niet de echte namen). Michiel gaat gelijk aan de slag en neemt contact op met de gemeente waar Emil woont.

  Plek vrij

  Dankzij het telefoontje van Michiel ziet de gemeente nu ook in dat de situatie van Emil erg ingewikkeld is geworden door deze late afspraak. De afdeling burgerzaken neemt snel contact op met Emil. En toevallig is er die week een plek vrijgekomen voor een afspraak. Emil kan dus terecht!

  Kijk goed mee

  De wachttijden bij gemeenten zijn een bekend probleem. We begrijpen dat dit niet zomaar opgelost is. Maar daardoor is het extra belangrijk dat gemeenten goed meekijken naar de situatie van de burger. Komt de burger echt in de knel? En wat kan een gemeente wel voor hem of haar doen om te helpen?

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 19 november 2022.