Informatie voor huurders

Woning huren? 5 belangrijke begrippen uitgelegd

Op deze pagina

  Stel in nieuw appartement tussen de verhuisdozen

  U woont in een huurwoning of bent er naar op zoek. Dan wilt u wel zeker weten dat u goed weet met welke soort huurwoning u te maken hebt. En welke rechten u hebt als het bijvoorbeeld gaat om huurbescherming. Hieronder leggen wij een aantal belangrijke begrippen rondom huren aan u uit.

  1. Sociale huurwoning

  Een sociale huurwoning heeft een vaste huurprijs. De huurprijs mag nooit hoger zijn dan een bepaald bedrag. In 2024 is de huurprijs van een sociale huurwoning maximaal € 879,66 per maand. U huurt een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Uw inkomen mag niet te hoog zijn als u wilt huren en er is huurtoeslag mogelijk.

  2. Vrijesectorwoning

  Een vrijesectorwoning heeft geen maximale huurprijs. De markt, vooral particuliere verhuurders, kan zelf de prijs bepalen. Ook mag iedereen zo'n woning huren. De hoogte van het inkomen maakt hierbij niet uit, maar soms stellen verhuurders wel (inkomens)eisen. Over het algemeen zijn vrijesectorhuurwoningen dan ook duurder dan sociale huurwoningen. Bij de vrije sector is huurtoeslag vaak niet mogelijk.

  3. Huurtoeslag

  Wanneer u niet genoeg verdient om goed rond te blijven komen met een huurwoning, kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. Het is een tegemoetkoming van de overheid in uw huurkosten. Afhankelijk van uw inkomen krijgt u een bedrag per maand om te besteden aan uw huur. Er zijn voorwaarden waar de overheid naar kijkt, zoals de hoogte van uw inkomen en uw gezinssituatie. Op deze pagina van de Belastingdienst staat wanneer u huurtoeslag kunt krijgen.

  4. Huurbescherming

  Als u een huis of appartement huurt, hebt u recht op huurbescherming. De verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen en u uit de woning zetten. Bij tijdelijke huur is er beperkte huurbescherming. En in sommige gevallen is er geen huurbescherming, zoals bij een dienstwoning. Wilt u precies weten of u recht hebt op huurbescherming en welke voorwaarden er zijn? Bekijk dan deze pagina van de Rijksoverheid.

  5. Energielabel/huurpunten

  Net als een koopwoning heeft een huurwoning ook vaak een energielabel. Dat geeft aan wat de kwaliteit is van onder andere de isolatie, de ventilatie en de elektra. Samen met de grootte van de woning bepaalt het energielabel hoeveel huurpunten een woning krijgt voor de energiehuishouding. Dit heeft invloed op de huurprijs. Het klinkt misschien niet zo logisch, maar vaak is het zo dat bij een beter energielabel, en dus bij meer punten, de huur hoger is.

  Komt u er niet uit met de Belastingdienst over uw huurtoeslag? Of hebt u problemen met de Huurcommissie of uw gemeente? Dien dan online een klacht in bij ons of bel gratis met 0800 - 335 55 55. De Nationale ombudsman staat voor u klaar.