Klacht Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wordt niet behandeld

Voor een dichte deur

Op deze pagina

  Column
  Vrouw zit aan tafel in haar keuken en kijkt peinzend op haar smartphone

  Sylvia (niet de echte naam) is niet blij met de app die haar werkgever heeft geïntroduceerd. Ze vindt dat de app haar privacy niet beschermt. Ze dient daarom een privacyklacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ze hoopt dat de Autoriteit snel reageert, zodat ze kan voorkomen dat de app wordt ingevoerd. Maar ze staat voor een dichte deur. Ze zoekt vaak contact met haar zaaksbehandelaar, maar die reageert niet.

  Nu is het te laat

  Anderhalf jaar later heeft ze nog altijd geen idee wat de stand van zaken is. En de app? Die is ondertussen al ingevoerd. Ten einde raad dient Sylvia bij de Autoriteit een klacht in over haar behandelaar. Ze vindt dat als de Autoriteit meteen aan de slag was gegaan met haar privacyklacht, dit van invloed had kunnen zijn op de invoering van de app. Maar daar is het nu te laat voor. De Autoriteit reageert nu ineens heel snel. Ze laten Sylvia weten haar klacht over haar zaaksbehandelaar niet te gaan behandelen. Sylvia heeft namelijk gezegd dat het behandelen van haar privacyklacht inmiddels een beetje mosterd na de maaltijd wordt. De Autoriteit vindt daarom dat Sylvia ook geen belang meer heeft bij de afhandeling van de klacht over haar zaaksbehandelaar. Maar daar is Sylvia het helemaal niet mee eens.

  Behandel mijn klacht

  Sylvia neemt contact op met de Nationale ombudsman. Collega Myrthe gaat meteen aan de slag. Sylvia licht toe dat ze de invoering van de app weliswaar niet meer kan voorkomen, maar dat haar werkgever best nog op de vingers getikt kan worden. Want dan kan de app alsnog zo worden ingericht dat deze wél voldoet aan wet- en regelgeving. Myrthe neemt contact op met de Autoriteit en vraagt hen de klacht van Sylvia over haar behandelaar wel te behandelen. De Autoriteit reageert ook niet meteen op Myrthe, maar Myrthe geeft niet op. Een maand later komt er reactie. De Autoriteit heeft Sylvia's klacht over haar zaaksbehandelaar opgepakt. En dan ontdekt de Autoriteit ook dat ze de privacyklacht onterecht hadden gesloten. Ze bieden hun excuses aan. En zo gaat de deur na twee jaar eindelijk open.

  Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

  Het is één van de vele voorbeelden van burgers die bij de Autoriteit Persoonsgegevens voor een dichte deur staan. De Nationale ombudsman heeft daarom onderzoek gedaan naar hoe de Autoriteit omgaat met burgers die ontevreden zijn over de behandeling van hun privacyklachten. Houd onze website in de gaten en lees daar volgende week het hele rapport "Voor een dichte deur".

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 18 december 2021.