Problemen met de schuldsanering

Op deze pagina

  Column
  Vrouw met een stapel brieven aan de keukentafel

  Veronique (niet de echte naam) heeft schulden. Die zijn zo hoog dat ze niet weet hoe ze die kan oplossen. Een vriendin tipt haar dat ze bij de gemeente terecht kan voor hulp. Want als je schulden hebt, moet de gemeente je helpen. De schuldhulpverlening van de gemeente probeert dan om een 'minnelijke regeling' te treffen met je schuldeisers. Je spreekt dan af dat je in drie jaar zo veel mogelijk van je schulden terugbetaalt. Daarna  wordt de rest kwijtgescholden. Na drie jaar heb je dan een 'schone lei'.

  Schuldhulpverlening

  Maar bij Veronique lukt het niet om een minnelijke regeling te treffen. De schuldeisers gaan niet akkoord met het voorstel van de schuldhulpverlening. De enige optie die over is, is de wettelijke schuldsanering (Wsnp). Die moet je aanvragen bij de rechtbank. Maar: Veronique weet niet dat die regeling bestaat. En dus doet ze geen aanvraag. Zo komt ze nooit uit de financiële ellende.

  Zoals Veronique zijn er veel meer mensen. Ze zitten diep in de schulden en komen daar niet uit. Ook niet met hulp van de gemeente. Voor die mensen is de wettelijke schuldsanering vaak de laatste mogelijkheid om een schone lei te krijgen. Wij vinden het dan ook zorgelijk dat steeds minder mensen zich aanmelden voor de wettelijke schuldsanering. Terwijl het aantal mensen met schulden niet is gedaald. En het aantal mensen dat met een minnelijk traject (via de gemeente) uit de schulden komt ongeveer gelijk blijft.

  Minnelijk traject

  Daarom zijn we deze week een onderzoek gestart. We willen weten wat er gebeurt met mensen bij wie het minnelijk traject mislukt. Weten zij de weg naar de wettelijke schuldsanering te vinden? Lopen ze tegen problemen aan bij het indienen van de aanvraag? En wat als de rechtbank die afwijst?

  Voor ons onderzoek praten we met schuldhulpverleners en instanties. Maar we willen ook weten wat mensen met schulden zelf ervaren. Daarom komen we graag in contact met mensen bij wie het minnelijke traject (via de gemeente) niet is gelukt. En die daarna niet in de wettelijke schuldsanering terecht zijn gekomen.

  Meedoen met ons onderzoek

  Geldt dat voor u? Dan hopen we dat u mee wilt doen met ons onderzoek. We stellen u dan via de telefoon enkele vragen over uw ervaringen. U kunt zich aanmelden door ons te mailen op wsnp@nationaleombudsman.nl. Of door te bellen naar ons gratis nummer 0800 33 55 555.

  Eind mei ronden we ons onderzoek af. Op deze plaats komen we daar dan zeker op terug!

  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column.

  Deze column is eerder verschenen in De Telegraaf van zaterdag 25 januari 2020.