Geen kers op de bruidstaart!

Op deze pagina

  Column
  bruidspaar houdt elkaars handen vast

  Bas en Maya* gaan trouwen. Ze weten al precies hoe ze het willen organiseren, met de hele familie en veel vrienden, en dan een groot feest voor iedereen. Het gesprek met de trouwambtenaar is heel grondig. Ze bespreken de trouwlocatie tot de trouwringen, de geloftes en alles er op en er aan. Maya en Bas hebben een goed gevoel over het gesprek, ze horen de huwelijksklokken al luiden!

  En dan breekt de grote dag eindelijk aan. Familie en vrienden wachten vol spanning op het ja-woord van Maya en Bas. De ambtenaar spreekt hun namen uit, maar wacht even, dat zijn hun roepnamen! Moeten hun officiële namen niet genoemd worden? Ach, foutje, het is feest denken ze. In de wolken zijn ze. De ambtenaar leest de trouwakte voor. En leest dan de naam van de jongere broer in plaats van de bruidegom voor! Dat kan toch niet waar zijn?! De hele zaal valt stil. Wie is dat dan wel?, vraagt de trouwambtenaar. De tweelingbroer van Bas steekt zijn hand op. Wat een blunder!

  De ambtenaar vraagt nog of hij de ceremonie moet stoppen tot de fout hersteld is, maar Bas en Maya besluiten dat ze de akte later wel laten aanpassen. Ze willen nu snel hun huwelijk gaan vieren. Als klap op de vuurpijl vergeet de ambtenaar dan ook nog dat zij een trouwgelofte voor elkaar hadden geschreven en het jongste broertje van de bruid de ringen zou aangeven. Het lijkt wel alsof hij alles wat ze eerder grondig hadden besproken alweer is vergeten. De dag die de mooiste dag van hun leven had moeten worden valt door alle fouten behoorlijk in het water.

  Tot grote verbazing van Maya en Bas blijkt na de bruiloft dat de ambtenaar niet van plan is om excuses te maken. Fouten maken is natuurlijk menselijk, maar je maakt er als gemeente wel een potje van als je daarna de fouten niet wil erkennen. Het zit het kersverse bruidspaar niet lekker. Ze voelen zich nog rottiger door hoe de gemeente met hun klacht omgaat. Daarom bellen ze ons voor hulp. Onze medewerker Ruud zorgt voor een nieuw gesprek met de gemeente waar hij bij is als bemiddelaar. Maya en Bas vinden dat de gemeente nu eindelijk echt naar ze luistert. Ze geven toe dat er fouten zijn gemaakt. Dat moet in de toekomst beter. De gemeente gaat er voor zorgen dat voortaan beter met dit soort klachten om wordt gegaan. Ook kijken ze nog eens goed naar de voorbereiding van trouwceremonies. Een mooi voorbeeld van een gemeente die leert van fouten!

  *gefingeerde namen
  De personen op de foto zijn niet de personen uit deze column


  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 4 november jl.