Geen stufi? Geen OV!

Op deze pagina

  Column
  Foto van een spoorwegovergang waar een trein langs komt

  Jochem* stopt met zijn studie economie. Hij beëindigt daarom netjes zijn studiefinanciering. Maar hij vergeet dit voor zijn studentenreisproduct, ofwel zijn OV-kaart. Daar heeft hij nu immers ook geen recht meer op. Omdat Jochem dit pas veel te laat doet, moet hij nu veel geld terugbetalen. Dat is even slikken voor deze student.

  Jochem vindt dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) -die hierover gaat- hem beter had moeten informeren. Hij dacht aan alle verplichtingen te hebben voldaan toen hij zijn studiefinanciering stop zette. Had hij geweten dat hij de OV-kaart apart moest opzeggen, dan was het bedrag ook vast niet zo hoog opgelopen. Hij dient een klacht in bij DUO. Jochem is niet tevreden met het antwoord van DUO. Hij vindt dat DUO zijn schuld kwijt had moeten schelden. Jochem zoekt contact met mij.

  Ik vraag bij DUO na hoe ze studenten als Jochem informeren over het stopzetten van hun OV en hoe zij dat moeten doen. Hiervoor stuurt DUO studenten onder meer berichten op het moment dat hun studiefinanciering afloopt of stopt. Ook staat het op hun website. Zet je te laat stop? Dan kost je dat € 97,- per halve maand. Want DUO betaalt periodiek voor elke geactiveerde OV-kaart een bedrag aan de vervoersbedrijven. Dus als je de kaart nog niet hebt stopgezet, nog in je bezit hebt en kunt gebruiken terwijl je er geen recht meer op hebt, moet DUO voor jou betalen. Dan bouw je net als Jochem een schuld op.

  Toen Jochem zijn kaart niet op tijd stop zette, heeft DUO hem diverse berichten gestuurd over de oplopende schuld aan hen. En uiteindelijk enkele betalingsverzoeken en aanmaningen. Jochem zegt mij dat deze berichten helaas aan zijn aandacht ontsnapt zijn. Ze zaten in een mailbox die hij niet meer gebruikte.

  Al met al zie ik geen reden DUO te vragen de boete te verlagen. Jochem had best kunnen weten dat hij zijn OV-kaart apart had moeten opzeggen. Een oplopende schuld is bovendien toch een teken dat er iets niet goed gegaan is. DUO informeert studenten hier op verschillende manieren over. DUO geeft je de keuze om berichten over de ov-schuld per e-mail of post te krijgen. Maar dan moet je wel zorgen dat DUO jouw meest actuele gegevens heeft. Daar zijn studenten als Jochem zelf verantwoordelijk voor. Helaas gaat het daar nog wel eens mis. Zorg dus dat DUO je kan bereiken.

  * Gefingeerde naam