Pijnlijke post van de Belastingdienst

Op deze pagina

  Column
  Foto van een vrouw bij een boom

  Mevrouw Kouwenhoven* is radeloos. Haar oudste zoon is in 2013 om het leven gekomen. Dat is vreselijk. Ze wordt hier telkens weer pijnlijk mee geconfronteerd doordat ze maar post blijft ontvangen van de Belastingdienst in verband met zijn nalatenschap. En dat terwijl ze al herhaaldelijk heeft aangegeven dat ze niet de contactpersoon is voor de nalatenschap

  De inhoud van de brieven van de Belastingdienst is ook niet om blij van te worden. Er moet bijvoorbeeld nog aangifte inkomstenbelasting worden gedaan voor haar zoon en er moet ook nog belasting betaald worden. Ze wordt er zenuwachtig van. Straks wordt er ook nog beslag gelegd op haar spullen, omdat die achterstallige belasting niet wordt betaald.

  Ze neemt contact op met de Belastingdienst. Die adviseert haar de post ongeopend te retourneren en op de envelop te schrijven dat ze geen contactpersoon is. De post blijft komen. Ze stuurt de Belastingdienst een brief met een verklaring van de notaris dat zij de nalatenschap heeft verworpen. De post blijft komen. Ze stuurt de verklaring ook naar een ander kantoor. De post blijft nog steeds komen. Dan krijgt ze iemand te spreken bij de Belastingdienst die zijn excuses aanbiedt en zegt dat hij ervoor gaat zorgen dat haar gegevens uit het systeem verwijderd worden. Hij gaat haar een brief sturen om alles te bevestigen. Maar die brief komt niet. Er komt wel wéér nieuwe post.

  Mevrouw Kouwenhoven belt de Nationale ombudsman. Kan hij haar misschien helpen om dit te laten stoppen? Die neemt dezelfde dag nog contact op met de Belastingdienst. Nu komt haar klacht wel bij de goede persoon terecht. En die gaat er gelukkig gelijk achteraan. De volgende dag neemt hij telefonisch contact op met mevrouw Kouwenhoven. Hij biedt haar excuses aan en zegt toe dat de fout nu echt wordt aangepast. Ze krijgt ook de naam en het directe telefoonnummer van een contactpersoon bij de Belastingdienst die ze kan bellen als dat nodig is. Mevrouw Kouwenhoven kan niet geloven dat het nu opgelost lijkt.

  En dan ontvangt ze toch nog een brief van de Belastingdienst. Dit keer een excuusbrief, waarin de Belastingdienst nogmaals excuses aanbiedt. De Nationale ombudsman sluit het onderzoek. 

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column