Een kasboek sluiten

Op deze pagina

    Column
    Foto van een man

    Als je kind overlijdt dan is dat voor ouders een aangrijpend verlies. Een periode van emotionele verwerking is onvermijdelijk. Het is daarom belangrijk dat er ruimte is voor die rouwperiode. Maar sommige gebeurtenissen kunnen deze periode extra belastend maken. Zo werd Noël* nog lange tijd geconfronteerd met administratieve rompslomp na het overlijden van zijn zoon

    Noël laat in november 2009 met een 'overlijdensaangifte' aan de Belastingdienst weten dat zijn zoon is overleden. De financiële nalatenschap van zijn zoon wil hij om begrijpelijke redenen zo snel mogelijk afronden. Hiervoor heeft hij de definitieve belastingaanslagen van zijn zoon over 2008 en 2009 nog nodig. Hij vraagt de Belastingdienst deze met voorrang te behandelen. De Belastingdienst laat hem echter weten dat dit niet mogelijk is vanwege hun verwerkingssysteem. Noël moet daarom geduld hebben, meer geduld dan hij redelijkerwijs kan opbrengen.

    Ruim vier maanden later schrijft Noël mij. Het drukt op hem dat hij de nalatenschap van zijn zoon nog altijd niet op een goede manier heeft kunnen afronden. Ik kan me dat goed voorstellen en bel met de Belastingdienst over Noëls situatie. De Belastingdienst laat dan weten dat zij inmiddels schrijnende gevallen met voorrang kunnen behandelen. Maar de afronding van een nalatenschap zien zij niet als een schrijnend geval. De Belastingdienst blijft bij dit standpunt … tot augustus.

    Wat ik schrijnend vind, is dat de Belastingdienst de beperkingen van de computerverwerking van aanslagen gebruikt als argument om Noël niet verder te helpen. Het is aan de Belastingdienst om op een goede manier met de belangen van mensen om te gaan en de werkmethode zo nodig aan te passen bij moeilijke of belastende situaties. Het met de hand verwerken van een aanslag kost tijd, maar gelet op de emotionele lasten voor de vader vormde dat geen onredelijke investering. Dus de Belastingdienst moet naar mijn oordeel voor een oplossing kiezen die - binnen de grenzen van het redelijke - de nabestaanden zo weinig mogelijk belast. Dat is niet gebeurd. Sterker nog, de belastingaanslagen van Noëls zoon uit 2008 en 2009 werden uiteindelijk pas negen maanden later opgepakt: vrijwel de normale behandelperiode.

    Het verwerkingssysteem is voor zaken zoals die van Noël inmiddels aangepast. Maar het zal altijd zo zijn dat er situaties zijn die vragen om extra aandacht. Een computersysteem is mooi, maar soms is menselijk ingrijpen essentieel voor goede verhoudingen. Het is belangrijk dat de Belastingdienst daar ruimte voor laat.

    *Om privacyredenen zijn de namen veranderd
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column