Escaleren

Op deze pagina

    Column

    Als je aan het einde van de dag van je werk vertrekt richting huis of bijvoorbeeld even naar de supermarkt gaat, verwacht je niet enkele uren later opgesloten te zitten in een politiecel. Ook bij Edmund* zal dit niet zijn opgekomen toen hij bij het Central Station in Amsterdam fietste. Maar het overkwam hem toch echt.

    Op het fietspad waar Edmund fietst is even verderop een ongeluk gebeurd. Een agent van de politie Amsterdam-Amstelland vraagt fietsers af te stappen en verder te lopen. Hij vraagt dit ook aan Edmund. Maar omdat Edmund nog niet afstapt, pakt de agent de bagagedrager van zijn fiets zodat hij niet verder kan. De agent bekeurt hem omdat hij niet afstapte toen hij dit vroeg. Edmund moet de agent zijn identiteitsbewijs en adres geven. Hij geeft zijn paspoort, maar niet zijn adres. Ook na aandringen van de agent weigert Edmund zijn adres te geven.

    De agent neemt Edmund daarop mee naar het politiebureau. Daar wordt hij ongeveer een uur in de cel gezet, terwijl de agent naar zijn adres zoekt in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) via de computer. Eenmaal vrij klaagt Edmund bij de politie. Hij vindt het buiten proportie dat hij de cel in moest omdat hij zijn adres niet gaf. De politie is dit niet met hem eens. Edmund laat het er niet bij en komt met zijn klacht bij mij. Ik onderzoek die.

    Wat mij opvalt aan deze zaak is dat het hier gaat om een alledaagse situatie waarin iemand een bekeuring krijgt. Dat verloopt meestal goed, maar hier is iets mis gegaan. De situatie tussen Edmund en de agent is geëscaleerd. En beiden hebben hier een aandeel in. Edmund weigert zijn adres te geven terwijl de agent hierom vraagt en de situatie loopt hoger op. Op zo'n moment echter vind ik dat de politie professioneel genoeg moet zijn om te zorgen dat de situatie niet verder escaleert. De zaak op de spits te drijven en iemand in een cel stoppen werkt behoorlijk averechts en is niet in verhouding tot de situatie. In dit geval had de agent Edmunds paspoort al en daarmee zijn burgerservicenummer. Dat is genoeg voor de politie om achter zijn adres te komen. Hem meenemen en vastzetten was dus ongepast.

    Onze politie is meestal zeer professioneel in het de-escaleren. In dit geval is dat helaas niet gelukt.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd