Alleenreizende ouder met kind moet weten van BRP uittreksel met gezagsinformatie

Brief

Gemeenten moeten burgers beter en actief informeren over het nieuwe uittreksel BRP met daarin gezagsinformatie en zorgen dat dit beschikbaar is. De Nationale ombudsman roept verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief op het gebruik van het nieuwe uittreksel door gemeenten actief te promoten.

Gezag aantonen

Alleenreizende ouders met minderjarige kinderen kunnen met het uittreksel makkelijk aantonen wie het gezag heeft over het kind en wie dus toestemming moet geven voor de reis. Dit voorkomt problemen bij paspoortcontroles. De Koninklijke Marechaussee controleert alleenreizende ouders met kind streng vanwege het risico op kindontvoering.

Daarom is het van belang dat ouders weten van het uittrekstel en er makkelijk aan kunnen komen via hun gemeente. Dat is echter niet altijd zo, waardoor zij problemen kunnen ervaren tijdens hun reis.

Aandacht voor de problemen die spelen

De Nationale ombudsman heeft met de NVVB een artikel geschreven in hun vakblad om meer aandacht te vragen voor de problemen die alleenreizende ouders met kind kunnen ervaren en hoe het nieuwe uittreksel hierbij kan helpen. In het artikel reageren KMar en Centrum IKO ook op het onderwerp.