Waarom inschrijving in de Basisregistratie personen belangrijk is

Op deze pagina

  Artikel
  Een man staat bij de balie op het gemeentekantoor

  In Nederland moet iedereen zich inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP). Die inschrijving is belangrijk, want zonder kunt u geen gebruik maken van voorzieningen. En kan de overheid geen contact met u opnemen.

  Iedereen die in een half jaar minimaal 4 maanden in Nederland is, moet zich inschrijven in de BRP. Dat doe je bij de gemeente waar je woont of (tijdelijk) verblijft. De overheid en belangrijke instanties kunnen via de BRP met u in contact komen.

  Waarom

  Als u bepaalde voorzieningen wilt ontvangen moet u ingeschreven staan in de BRP. Denk bijvoorbeeld aan een AOW-pensioen, bijstandsuitkering of zorgtoeslag. Maar u moet ook ingeschreven staan als u een zorgverzekering wil afsluiten. Of een rijbewijs aan wil vragen. Of bijvoorbeeld om een stempas en andere belangrijke post van de overheid te ontvangen.

  (tekst loopt door onder de afbeelding)

  Een inschrijving in de Basisregistratie personen, de BRP is belangrijk. Als u niet ingeschreven staat kan dat problemen veroorzaken bij de volgende voorzieningen: een uitkering, zorgverzekering, schuldhulpverlening, woning, verlenging van paspoort of rijbewijs, wmo-voorzieningen, werk of het ontvangen van een stempas.

  Adres

  U schrijft zich in op het adres waar u woont, of de meeste tijd verblijft. Heeft u geen (tijdelijke) woonplek, bijvoorbeeld omdat u net bent gescheiden? Neem dan contact op met de gemeente. De gemeente bekijkt hoe u in de BRP kunt worden ingeschreven: op een tijdelijke verblijfplaats of met een briefadres. Voor inschrijving met een briefadres gelden strenge voorwaarden.

  Loopt u vast?

  Komt u er niet uit met de gemeente? De Nationale ombudsman helpt u graag verder. Bel of Whatsapp met 0800 – 33 55 555 of vul ons klachtenformulier in.