Komt u er niet uit met de belastingaangifte? Hier kunt u terecht!

Op deze pagina

  Artikel
  Ouder echtpaar achter laptop doet belastingaangifte

  De BelastingTelefoon is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8 en 20 uur en vrijdag van 8 tot 17 uur. Hier kunt u ook terecht met vragen over een afspraak bij een van de Belastingkantoren. Of neem een kijkje op de website van de Belastingdienst

  Loopt u tegen problemen aan terwijl u aangifte doet over uw inkomstenbelasting? U bent niet de enige. De Nationale ombudsman krijgt geregeld klachten van mensen die vastlopen. Tegenwoordig worden de meeste belastingaangiften online gedaan, in plaats van op papier. Best handig, want veel gegevens zijn al ingevuld. Maar wat te doen als iets niet klopt of u er niet uitkomt? U staat er niet alleen voor. Bij deze mensen en instanties kunt u terecht voor hulp.

  Vrienden, familie of kennissen

  Zakt de moed u al in de schoenen zodra u het formulier van de belastingaangifte opent? Vraag hulp van mensen in uw omgeving! Wie weet is uw buurman boekhouder, of werkt de nieuwe vriend van uw dochter bij de Belastingdienst. Wel belangrijk: om iemand anders uw belastingaangifte in te laten vullen, hebt u een machtigingscode nodig. Die vraagt u aan op de pagina van DigiD

  Neem een kijkje op de website van de Belastingdienst

  Op de website van de Belastingdienst vindt u allerlei artikelen die u kunnen helpen bij het invullen van uw aangifte. Zo leest u hier hoe u online aangifte doet in vier stappen, hoe u een vooraf door de Belastingdienst ingevulde aangifte wijzigt en andere veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Ook via het Twitter-, Facebook- of Instagramaccount van de Belastingdienst kunt u vragen stellen aan medewerkers van de webcare. Let op dat u hier geen persoonlijke gegevens deelt, want iedereen kan meelezen op sociale media.

  BelastingTelefoon

  Liever telefonisch contact met de Belastingdienst? Bel de BelastingTelefoon (0800-0543). Dit is gratis. De BelastingTelefoon is  bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Zoek uw burgerservicenummer vast op, dan kunt u sneller geholpen worden. Houd er rekening mee dat er wachttijden zijn aan de telefoon. De actuele wachttijden voor de BelastingTelefoon vindt u op deze pagina.

  Bibliotheken

  Steeds meer bibliotheken organiseren vragenuurtjes. Op deze bijeenkomsten krijgt u gratis hulp bij uw digitale belastingaangifte. Ook in dorpen. Sociaal werkers, deskundigen van de lokale rechtswinkel of zogeheten formulierenbrigades geven u bijvoorbeeld advies en beantwoorden uw vragen.

  Kunt u wel zelf aangifte doen, maar hebt u geen computer of internet? Ook dan zijn de bijeenkomsten in bibliotheken een uitkomst. Zij bieden gratis computer- en internetgebruik aan. Op deze pagina vindt u de bibliotheken bij u in de buurt die hulp bieden.

  Ouderenbond of vakbond

  Verder kunt u als lid terecht bij grote vakbonden als de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) en Vakcentrale voor Professionals (VCP). Vrijwilligers van deze bonden helpen u bij het invullen van de aangifte over uw inkomstenbelasting. Helemaal voor niks. Hetzelfde geldt voor ouderenbonden. Op de websites ziet u waar en wanneer u een afspraak kunt maken.

  Belastingadviseur

  Bent u geen lid van een ouderenbond of vakbond? Dan is een belastingadviseur misschien een optie. Die heeft verstand van ingewikkelde zaken, bijvoorbeeld wanneer u in het afgelopen jaar een huis hebt gekocht of een erfenis hebt gekregen. Ook ondernemers maken meestal gebruik van een specialist. Het voordeel hiervan is het gemak. Een nadeel is dat een belastingadviseur geld kost. Check altijd of iemand aangesloten is bij het Register Belastingadviseurs. Zo weet u zeker dat hij of zij gespecialiseerd en betrouwbaar is.

  Kantoor Belastingdienst

  Zijn de bovenstaande opties niet mogelijk? U kunt ook langskomen op een van de kantoren van de Belastingdienst. Via de BelastingTelefoon (0800-0543) maakt u een afspraak. Voor hulp op een belastingkantoor hebt u ook een machtigingscode nodig. Houd er wel rekening mee dat de balies beperkt open zijn vanwege de RIVM-richtlijnen.

  Papieren aangifte

  Begint uw hoofd al te tollen bij het horen over een digitale belastingaangifte? Geen zorgen, u kunt uw belastingaangifte nog steeds op papier doen. Als u dat wilt, krijgt u gewoon een blauwe envelop op de deurmat. Bel daarvoor de BelastingTelefoon.

  Waarom brengt de Nationale ombudsman dit?

  De Nationale ombudsman vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. De overheid digitaliseert steeds meer. De ombudsman vindt het daarbij belangrijk dat de overheid voor iedereen op verschillende manieren bereikbaar blijft, zodat iedereen hun zaken kan blijven regelen.

  Hebt u specifieke vragen aan de Belastingdienst over gevolgen van corona? Kijk dan eens op deze pagina.

  Hebt u een probleem met de Belastingdienst of een andere overheidsinstantie? Probeer het probleem altijd eerst met hen zelf op te lossen. Lukt dat niet en loopt u vast in het contact? Krijgt u geen of onduidelijke informatie? Of wordt u niet goed te woord gestaan? Dan mogen wij van de Nationale ombudsman u verder helpen. Dien online een klacht in of bel gratis met 0800 - 335 55 55. Wij staan voor u klaar.