Taxaties auto's Domeinen nattevingerwerk

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    De manier waarop Domeinen in beslag genomen auto's taxeert blijkt nattevingerwerk. Dit concludeert de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een vandaag gepubliceerd onderzoek. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat taxateurs van Domeinen niet onder de motorkap kijken en geen proefrit maken. Hierdoor is het niet mogelijk een reële waarde te bepalen. De Nationale ombudsman pleit daarom voor een soepele houding van Domeinen als burgers klagen over de taxatiewaarde. Verder beveelt hij aan om voortaan ook de technische staat van de auto's mee te wegen bij de waardebepaling om daarmee de taxatiemethode zodanig te verbeteren dat de uitkomsten daarvan een grotere betrouwbaarheid krijgen.

    Domeinen Roerende Zaken, een dienst van het Ministerie van Financiën, bewaart op jaarbasis enkele duizenden in beslag genomen auto's. Domeinen schat de waarde van een in beslag genomen auto bij binnenkomst. Volgens de regels kan Domeinen auto's waarvan de waarde lager is dan € 450 (laten) vernietigen. Auto's met een waarde hoger dan € 450 worden bij inschrijving verkocht. De rechter of het Openbaar Ministerie (OM) kan bepalen dat de auto teruggegeven moet worden aan de burger. Als de auto dan al verkocht of vernietigd is, krijgt men de verkoopopbrengst of de getaxeerde waarde van Domeinen terug.

    Taxaties te oppervlakkig

    Voor zijn onderzoek heeft de Nationale ombudsman 25 door Domeinen getaxeerde auto's opnieuw laten taxeren door twee particuliere taxateurs, op dezelfde wijze als Domeinen. Hieruit is niet gebleken dat Domeinen stelselmatig te laag taxeert. Wel zijn er grote verschillen in taxatiewaarden vastgesteld, zelfs tussen de particuliere taxateurs onderling. Dit heeft te maken met de wijze waarop de taxaties worden uitgevoerd. Domeinen kijkt slechts oppervlakkig naar de staat van de auto. Zo kijken de taxateurs niet onder de motorkap en maken ze geen proefrit. Met accessoires wordt vaak geen rekening gehouden.

    Aanbevelingen

    De Nationale ombudsman doet een aantal aanbevelingen ter verbetering van het taxatieproces en de klachtafhandeling door Domeinen. Zo beveelt hij onder andere aan om ook de technische staat van de auto's mee te nemen en de taxatiewaarde uit te betalen als deze hoger is dan de verkoopopbrengst. Verder pleit de ombudsman ervoor dat Domeinen de haalbaarheid van een soepeler manier van klachtafhandeling onderzoekt.