Nationale ombudsman bestaat 25 jaar

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    Ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan, heeft de Nationale ombudsman zijn werk en werkwijze laten doorlichten door deskundigen vanuit verschillende (wetenschappelijke) disciplines. Deze bespiegelingen zijn gebundeld in een boek "Werken aan behoorlijkheid, de Nationale ombudsman in zijn context". Het eerste exemplaar van deze bundel reikt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vandaag uit aan Hare Majesteit de Koningin.

    Sinds 1982 heeft Nederland een Nationale ombudsman, een onafhankelijk instituut waar burgers terecht kunnen met problemen met de overheid. Het instituut heeft als Hoog College van Staat een unieke positie in het Nederlandse staatsbestel, verankerd in de grondwet. Dit stelt de ombudsman in staat om de overheid een objectieve spiegel voor te houden. Eerder dit jaar deed hij dit letterlijk en figuurlijk tijdens de Dag van de Burger. Met de totstandkoming van de bundel Werken aan behoorlijkheid houdt de Nationale ombudsman vandaag zichzelf een spiegel voor.

    Aan uiteenlopende partijen is gevraagd om in het materiaal dat de Nationale ombudsman in 25 jaar heeft opgebouwd, te kijken naar wat hen opvalt over de werkwijze, aanpak en invalshoek. Deze uitnodiging is gedaan aan wetenschappers met expertise op het terrein van de rechtssociologie, rechtswetenschap, bestuurskunde en organisatiepsychologie. Ook zijn diverse organisaties uit het openbaar bestuur hiertoe uitgedaagd. Het resultaat is van grote waarde voor het werk van de Nationale ombudsman en voor het uitzetten van de koers in de komende jaren.

    De afgelopen 25 jaar heeft de Nationale ombudsman bijna 150.000 klachten ontvangen over de overheid. Hij is ruim 300.000 keer gebeld en heeft meer dan 16.000 rapporten geschreven. Terugkerend probleem is het gebrek aan voortvarendheid bij de overheid. De Nationale ombudsman concludeert dat de overheid te veel gericht is op zichzelf en daarmee het belang van de burger uit het oog verliest.