Vacature Europese ombudsman

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    Per 1 oktober 2013 ontstaat door het vertrek van de huidige Europese ombudsman, Nikiforos Diamandouros een vacature en op 4 april is de opvolgingsprocedure door het Europese Parlement gestart. Van verschillende kanten uit Europa is de Nederlandse ombudsman Alex Brenninkmeijer benaderd met de vraag of hij zich kandidaat stelt. Tot nu toe is steeds een ervaren Nationale ombudsman benoemd tot Europese ombudsman.

    Omdat de verkiezing tot Europees Ombudsman door het Europese Parlement mede afhangt van politieke factoren oriënteert hij zich of zijn kandidatuur haalbaar is. Vóór de sluitingsdatum 8 mei zal hij definitief beslissen of hij zich kandidaat stelt. Daarvoor is onder meer nodig dat hij 40 handtekeningen van Europarlementariërs uit ten minste twee Europese landen krijgt.

    Een belangrijk punt van afweging is ook dat hij zijn werk als Nationale ombudsman voor burgers als zeer waardevol ervaart en hij weegt af of hij als Europese ombudsman effectief invloed kan uitoefenen om behoorlijk bestuur voor burgers in Europa te realiseren.