2017/005 Auto met een alcoholslot. Weg is pech!

Rapport

De politie nam de auto van verzoeker in beslag. In de auto was een alcoholslot ingebouwd. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (hierna: het CBR) had verzoekers zoon als bestuursrechtelijke maatregel het – toen nog van toepassing zijnde – alcoholslotprogramma opgelegd.

Verzoeker diende beklag in tegen de inbeslagname van zijn auto. De beklagrechter achtte het beklag gegrond en besliste dat verzoeker zijn auto terug kon krijgen. De auto (inclusief het ingebouwde alcoholslot) was echter al met instemming van het Openbaar Ministerie door Domeinen Roerende Zaken op haar veiling verkocht.

Verzoeker is het niet eens met de handelwijze van het Openbaar Ministerie en Domeinen.

De Nationale ombudsman oordeelde dat het Openbaar Ministerie in beginsel tot verkoop van een voorwerp mag beslissen, ondanks dat beklag is ingediend. Echter in dit bijzondere geval van een auto met een alcoholslot had het Openbaar Ministerie volgens de ombudsman de verkoop moeten opschorten dan wel op enigerlei andere wijze de schade voor verzoeker moeten beperken. De Nationale ombudsman laat hierbij onder meer meewegen dat het slot onderdeel is van een door de overheid opgelegde bestuursrechtelijke maatregel, waaraan voor de betrokkene hoge kosten (omstreeks € 4.500) waren verbonden. Deze kosten werden in dit geval verhoogd met € 650, omdat verzoekers zoon het leasebedrijf van het alcoholslot een bedrag moest betalen wegens de vermissing van het slot, maar ook kosten voor het inbouwen van een nieuw slot.

De Nationale ombudsman achtte de klacht over het Openbaar Ministerie dan ook gegrond.

De Nationale ombudsman achtte de klacht over Domeinen voor wat betreft de afwijzende beslissing op het verzoek om een nadere vergoeding niet gegrond.

De Nationale ombudsman liet hierbij meewegen dat de auto op de veiling voor een aanzienlijk hoger bedrag was verkocht en dat dat bedrag aan verzoeker was aangeboden dan de waarde waarop Domeinen de auto had getaxeerd. De Nationale ombudsman is van oordeel dat verzoeker hierdoor hoe dan ook in voldoende mate is gecompenseerd voor de extra kosten die moesten worden gemaakt voor de vermissing van het slot.

De klacht over de informatieverstrekking door Domeinen achtte de Nationale ombudsman wel gegrond. Het had immers op de weg van Domeinen gelegen om verzoeker beter te informeren over de status van de auto. Dat Domeinen slechts als bewaarder van de auto optreedt, staat hier niet aan in de weg.

Instantie: Openbaar Ministerie te Den Haag

Klacht:

de afgegeven machtiging tot vervreemding van verzoekers auto (inclusief alcoholslot) niet opgeschort naar aanleiding van het namens hem ingediende beklag op grond van artikel 552a Wetboek van Strafvordering

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Domeinen Roerende Zaken te Apeldoorn

Klacht:

verzoekers verzoek om een hogere vergoeding dan de verkoopopbrengst van zijn auto afgewezen

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Domeinen Roerende Zaken te Apeldoorn

Klacht:

verzoeker vanaf half mei 2015 niet juist geïnformeerd over de status van zijn auto

Oordeel:

Gegrond