Domeinen Roerende Zaken niet volledig

Wat heb ik hieraan?

Op deze pagina

    Column
    Jongvolwassen man zit op de grond voor zijn bank. Hij is aan het bellen en heeft zijn laptop op schoot.

    Samir (niet de echte naam) is op zoek naar een elektrische scooter. Hij ziet een mooie staan in de online catalogus van Domeinen Roerende Zaken. Dat is een onderdeel van het ministerie van Financiën. Zij verkopen onder andere spullen die de politie in beslag heeft genomen. De elektrische scooter waar Samir zijn oog op heeft laten vallen ziet er goed uit. Bovendien heeft die een redelijke prijs. Samir besluit daarom de scooter te kopen.

    Geen accu

    Maar als hij de scooter bij Domeinen wil ophalen blijkt het geen goede koop. Het accupakket mist namelijk. Samir baalt als een stekker en wil zijn geld terug. Wat heeft hij nou aan elektrische scooter zonder accu? Hij dient een klacht in bij Domeinen. Zij hebben toch ook gezien dat het accupakket mist? Dat hadden ze toch kunnen vermelden bij de advertentie in de catalogus?

    Algemene voorwaarden

    Domeinen vindt van niet en houdt Samir aan zijn aankoop. Ze verwijzen naar hun algemene voorwaarden, waar Samir mee akkoord ging toen hij de scooter online kocht. In die voorwaarden staat dat Domeinen niet verantwoordelijk is voor de technische staat van de voorwerpen die zij verkopen. Samir kocht de scooter zoals deze in de catalogus stond. Het risico dat er iets ontbreekt, is voor hem, zegt Domeinen.

    Ontbrekende foto's

    Samir neemt contact op met ons en collega Maarten (niet de echte naam) pakt zijn zaak op. Hij begint een onderzoek en vraagt bij Domeinen om informatie. Onder andere over hun taxatie van de scooter. Als Maarten foto's van Domeinen ontvangt ziet hij er een aantal tussen zitten waar duidelijk een accupakket ontbreekt. Domeinen wist dus dat het accupakket ontbrak, maar die foto's stonden niet in de catalogus. Dat hoort toch niet? Vraagt Maarten aan Domeinen. Er staat belangrijke informatie op die foto's. Dan had Domeinen die toch ook moeten delen?

    Geld terug

    Uiteindelijk is Domeinen het daar mee eens. Na ons onderzoek zien ze dat de advertentie in de catalogus onvolledig was. Zonder die foto van de scooter met het missende accupakket had Samir nooit kunnen weten dat het ontbrak. Daarom ontbinden ze de koop en krijgt Samir zijn geld terug.

    Duidelijk informeren

    Eind vorig jaar heb ik over een soortgelijke zaak contact gehad met de staatsecretaris van Financiën. Ik heb toen verteld dat het belangrijk is dat Domeinen burgers duidelijk informeert. In dit geval is dat niet gebeurd. Hoewel het goed is dat Domeinen uiteindelijk erkende dat zij een fout maakte, vind ik het kwalijk dat zij niet zelf tot die conclusie konden komen.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 26 augustus 2023.