2014/171 Politie treedt correct op bij zich verzettende eigenaar tegen inbeslagname hond

Rapport

Peter en Margreet hebben een hond, Buddy1, die in het verleden bij een aantal bijtincidenten betrokken is geweest. De gemeente had Buddy aangemerkt als gevaarlijke hond en Buddy kreeg een muilkorf- en aanlijngebod. Peter en Margreet bestrijden dat Buddy gevaarlijk is en stellen dat zij zich altijd aan het muilkorf- en aanlijngebod hebben gehouden.

Er deed zich vervolgens een voorval voor waarbij Buddy een border collie in zijn staart zou hebben gebeten. Hierop besloot de burgemeester dat Buddy in beslag moest worden genomen. Omdat werd verwacht dat Peter en Margreet niet zouden meewerken aan de in beslagname van hun hond, ging de politie mee als sterke arm.

Peter en Margreet waren het met de in beslagname niet eens en Peter werd uiteindelijk aangehouden wegens het beletten en/of belemmeren van een ambtshandeling.

Peter en Margreet klagen erover dat de politie disproportioneel geweld heeft gebruikt om Peter aan te houden.

De Nationale ombudsman acht het voldoende aannemelijk dat de politie niet de intentie had om Peter meteen aan te houden. Toen bleek dat Peter niet wilde meewerken en de deurposten met beide handen vasthield, was het aanvankelijk de bedoeling dat de politieambtenaar ruimte zou maken voor zijn collega's, die de hond uit de woning zouden halen. Peter werkte tegen en bood passief verzet. Dat Peter werd aangehouden, is naar het oordeel van de ombudsman dan ook niet vreemd. Omdat Peter (door zich vast te houden aan de deurposten) weerstand bood, is hij middels het gebruik van een nekklem gefixeerd zodat collega's konden doorpakken en de hond in beslag konden nemen. In deze situatie, waarbij snel moest worden opgetreden, acht de ombudsman dat geoorloofd.

Voorts oordeelde de Nationale ombudsman dat de politie voor de veiligheid van alle betrokkenen over kon gaan tot het gebruik van handboeien, nu de vrees bestond dat Peter zich na de aanhouding opnieuw zou verzetten, bijvoorbeeld op het moment dat Buddy naar buiten zou komen.

De politie heeft het recht op lichamelijke integriteit voldoende gerespecteerd.

De klacht over het duwen van Margreet was eveneens niet gegrond.

Deze namen zijn gefingeerd.

Instantie: politie-eenheid Oost-Brabant.

Klacht:

disproportioneel geweld hebben gebruikt om verzoeker aan te houden

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: politie-eenheid Oost-Brabant.

Klacht:

verzoekster hardhandig opzij geduwd

Oordeel:

Niet gegrond