Politie Bonaire doodt terecht een agressieve hond

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    agressieve hond met tanden bloot

    Op Bonaire ontsnapt een hond uit een tuin en bijt iemand op een passerende scooter. Nog voordat de eigenaar van de hond thuis is gekomen, schiet de politie de hond dood en brengt het kadaver naar de landfill. De eigenaar klaagt bij de Nationale ombudsman. De Nationale ombudsman vindt dat de politie de juiste keuze heeft gemaakt omdat de politie op Bonaire geen middelen heeft om gevaarlijke honden te vangen.

    Op Bonaire regelt lokale regelgeving dat als een hond zonder toezicht op de openbare weg losloopt en de hond niet kan worden gevangen, de politie hem mag doodschieten op basis van de Eilandsverordening. Met dit onderzoek is duidelijk geworden dat de politie op Bonaire niet over voldoende materiaal en expertise beschikt om honden te vangen noch over materiaal beschikt om een eenmaal gevangen (gevaarlijke) hond te kunnen transporteren om in bewaring te nemen.

    In dit geval had de hond kort daarvoor iemand verwond en de kans op herhaling was aanwezig. De politie heeft daarom in deze situatie de juiste keuze gemaakt door de hond dood te schieten. De ombudsman begrijpt dat de politie vanwege het warme weer de hond meteen naar de landfill (vuilnishoop) heeft gebracht.