2011/141: Man klaagt dat RDW camper bij invoering goedkeurt, maar roetfilter niet wilt registreren

Rapport

Verzoeker had in Duitsland een camper met dieselmotor gekocht, die door de vorige eigenaresse nog voorzien was van een retrofit roetfilter (roetfilter) overeenkomstig de richtlijnen van de EU. De camper werd bij het inklaren bij de Nederlandse douane goedgekeurd en vervolgens op naam van verzoeker gezet. Verzoeker kwam via de website van de RDW er al snel achter dat bij de voertuiggegevens van zijn camper het roetfilter niet was vermeld. Verzoeker verzocht de RDW het roetfilter alsnog in het register op te nemen. De RDW antwoordde dat het achteraf registreren van een al op een voertuig aanwezig roetfilter niet mogelijk was. Dat zou alleen kunnen door een door de RDW goedgekeurd roetfilter in te laten bouwen door een erkend inbouwstation óf dat een nieuw voertuig al in de fabriek voorzien is van een roetfilter. De RDW verwees hierbij naar de van toepassing zijnde regelgeving van het voormalige Ministerie van VROM.

Verzoeker is het daar niet mee eens. Hij vindt het onbegrijpelijk dat een in Duitsland geïnstalleerde roetfilter dat aan Europese richtlijnen voldoet, in Nederland niet geaccepteerd kan worden. Hij dient een klacht in bij de Nationale ombudsman. Hij klaagt erover dat de RDW de camper bij invoer in Nederland wel goedkeurt, maar vervolgens het roetfilter niet wil registreren.

Aanvankelijk heeft de Nationale ombudsman getracht door middel van interventie een oplossing voor de klacht van verzoeker te vinden. Doordat geen oplossing bereikt kon worden, werd besloten alsnog een schriftelijk onderzoek in te stellen. Uit het onderzoek is gebleken dat voor de beslissing alleen verwezen werd naar de bestaande subsidieregeling van VROM. Van een subsidieaanvraag was in deze zaak echter geen sprake. Het is niet duidelijk geworden welke regelgeving op de registratie van achteraf geïnstalleerde roetfilters van toepassing is.

De motivatie die ten grondslag lag aan de beslissing om het roetfilter niet te registreren is niet toereikend. Dat alleen verwezen werd naar de subsidieregeling van VROM acht de Nationale ombudsman ontoereikend. De gedraging is daarmee in strijd met het motiveringsvereiste.

De RDW wordt aanbevolen om in dit specifieke geval alsnog gemotiveerd aan te geven waarom een geïnstalleerde roetfilter bij een tweedehands geïmporteerde dieselauto al dan niet in het kentekenregister kan worden opgenomen. Verder wordt de RDW in overweging meegegeven om informatie ter beschikking te stellen over wanneer een roetfilter geregistreerd wordt.

Instantie: Dienst Wegverkeer te Zoetermeer

Klacht:

een in Duitsland gekochte camper met dieselmotor en voorzien van achteraf ingebouwde roetfilter bij invoer in Nederland goedgekeurd, maar het roetfilter niet geregistreerd, waardoor verzoeker werd benadeeld

Oordeel:

Gegrond