2011/020: Man klaagt over inzetten en beet van politiehond tijdens inbraakmelding

Rapport

Op 13 maart 2009 kreeg de politie vlak na middernacht een melding van een verdachte situatie in Markelo. Het was de politie bekend dat er regelmatig werd ingebroken en de omgeving werd afgezet. Ter assistentie van het onderzoek werd er een hondengeleider ter plaatse geroepen. Verzoeker is door de politiehond in zijn arm gebeten.

Verzoeker klaagde erover dat de politie ten onrechte een diensthond tegen hem heeft ingezet en dat deze hond hem vervolgens ook had gebeten.

De betrokken politieambtenaar had verklaard dat hij zijn hond geen bijtopdracht had gegeven; dit werd ook niet betwist door verzoeker. Een goed opgeleide diensthond die geen bijtopdracht heeft gekregen, zal in het algemeen slechts bijten indien iemand te dicht bij de hond of zijn baas komt of indien iemand zich bedreigend gedraagt of een onverhoedse beweging maakt. Indien verzoeker zijn verblijf in de tuin bekend had gemaakt bij de politieambtenaar, zou hem de confrontatie met de hond bespaard zijn gebleven en zou de politieambtenaar in de gelegenheid zijn geweest zijn hond onder controle te houden.

De klacht werd niet gegrond geacht en verzoekers lichamelijke integriteit was niet geschonden.

Verzoeker klaagde er ook over dat de politie zijn verzoek om schadevergoeding had afgewezen.

Instantie: Regiopolitie Twente

Klacht:

Ten onrechte een diensthond tegen verzoeker ingezet; hond laten bijten; verzoek om schadevergoeding afgewezen.

Oordeel:

Niet gegrond