2010/006

Rapport

Verzoekster, voormalig werkneemster bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en thans veelvuldig samenwerkend met het CIZ heeft een aanvraag ingediend voor een indicatiestelling. Ondanks uitdrukkelijk verzoek van verzoekster om grote discretie te betrachten, kwam het dossier met al haar medische gegevens bij een collega van haar terecht. Verzoekster schrok hier zo van dat zij haar aanvraag heeft ingetrokken.

Verzoekster klaagde erover dat haar indicatieaanvraag en de daarbij behorende medische gegevens toegankelijk waren voor alle daartoe bevoegde collega's. Verzoekster vind dat haar medische gegevens niet toegankelijk moeten zijn voor haar collega's.

Het feit dat het CIZ zich aan de wettelijke regels houdt, wil niet zeggen dat het CIZ ook behoorlijk handelt. Het is immers goed voor te stellen dat het voor een (voormalig) werknemer niet prettig is als zijn (voormalig) collega's toegang hebben tot zijn medische gegevens. De door het CIZ aangevoerde praktische bezwaren om voor (voormalig) werknemers een aparte regeling op te stellen, kunnen de schending van de persoonlijke levenssfeer niet rechtvaardigen.

Eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer is door het CIZ geschonden.

Twee aanbevelingen: het CIZ wordt in overweging gegeven om op korte termijn een oplossing voor verzoekster te vinden, waarbij haar privacy wordt gewaarborgd. Daarnaast wordt het CIZ in overweging gegeven om te onderzoeken of het een protocol kan opstellen, waarin staat hoe gehandeld dient te worden bij aanvragen van (voormalig) werknemers.

Instantie: Centrum Indicatiestelling Zorg te Driebergen

Klacht:

Wijze van omgaan met verzoekers privacy in het kader van een verzoek om indicatiestelling.

Oordeel:

Gegrond