Rekenen op zorg

Op deze pagina

  Column
  Moeder met gehandicapte dochter in rolstoel

  Frenka's* dochter Elenor* is chronisch ziek en gehandicapt. Ze heeft iedere dag zorg nodig. Die zorg geeft Frenka. Hiervoor krijgt ze geld van haar gemeente. Maar dat verloopt niet soepel. Eens in de zoveel tijd moet Frenka Elenors situatie opnieuw laten beoordelen door de gemeente. Dit is nodig om het geld voor de zorg te blijven ontvangen. Maar de mensen die deze beoordeling voor de gemeente doen, wisselen nogal eens. Daarom moet Frenka steeds opnieuw de hele situatie van haar dochter uitleggen. Vervolgens is het weer afwachten of de gemeente begrijpt waarom Elenor niet zonder bepaalde zorg kan. En of ze die zorg ook krijgt.

  Voortdurend zorgen voor haar dochter kost Frenka geestelijk en lichamelijk al veel. Maar telkens de 'strijd' aangaan met de gemeente maakt het nog zwaarder. Frenka bespreekt dit met haar gemeente. Het gaat even goed als ze een vast persoon aangewezen krijgt met wie ze de zorg voor haar dochter bespreekt. Maar op een gegeven moment begint alles weer van voor af aan. Frenka voelt geen begrip van de gemeente. Ze zouden meer naast haar moeten staan in plaats van tegenover haar.

  Ook Felix* heeft problemen bij het regelen van zorg. Hij heeft de spierziekte ALS. Hij heeft een douchestoel nodig. Deze vraagt hij aan bij zijn gemeente. Voor die aanvraag moet hij vervolgens allerlei medische onderzoeken ondergaan en formulieren invullen. Dat brengt onrust en onzekerheid. Felix had van te voren nooit gedacht dat een douchestoel hem in een onoverzichtelijke, bureaucratische situatie zou brengen.

  Niet alleen Frenka en Felix lopen tegen knelpunten aan als zij voor zorg aankloppen bij de overheid. Regelmatig krijgen we hierover klachten van mensen: het is hen bijvoorbeeld niet duidelijk bij welke instantie zij hun zorgaanvraag moeten indienen, ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ze ervaren bureaucratische rompslomp zoals overbodige (her)indicaties en te veel formulieren. Of hun zorg sluit niet goed aan.

  Dit moet snel beter. Dit hebben we de overheid afgelopen week laten weten in een rapport. Daarin wijzen we op de knelpunten die mensen de toegang tot zorg belemmeren en dragen oplossingen aan. De betrokken overheidsinstanties gaan nu met deze oplossingen aan de slag. Mooi. We willen dat Frenka, Felix en alle anderen die het nodig hebben, kunnen rekenen op zorg.

  Tot slot nog een tip: heeft u zorg vanuit de overheid nodig en loopt u tegen drempels op om dit te regelen? Vraag uw gemeente dan of u een onafhankelijk cliëntondersteuner kunt krijgen. Dat is iemand die u (gratis) helpt met informatie, advies en ondersteuning bij uw zorgvraag.

  *Gefingeerde namen
  De personen op de foto zijn niet de personen uit deze column


  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 19 mei jl.