2006/318

Rapport

De actiegroep “Onbegrensd” organiseerde op 21 maart 2004 een manifestatie tegen het vluchtelingenbeleid van de regering. De manifestatie zou plaatsvinden bij vliegveld Rotterdam Airport en het daar gevestigde uitzetcentrum.

Verzoekers klaagden er onder meer over dat de politie hen op die datum had staande gehouden om bussen te doorzoeken, hen had gefouilleerd, gefotografeerd en de toegang tot Rotterdam had ontzegd.

De Nationale ombudsman overwoog dat er op zichzelf voldoende aanleiding was voor de politie om rekening te houden met de mogelijkheid van een harde confrontatie met (een deel van) de actievoerders. Hij kon zich echter niet aan de indruk onttrekken dat de politie alle mogelijke bevoegdheden (naast elkaar) had aangewend om (potentiële) demonstranten hoe dan ook de voet dwars te zetten. De verstrekte gegevens bevatten zeer weinig concrete informatie over de aanleiding om bepaalde bevoegdheden te hanteren. De Nationale ombudsman concludeerde dan ook dat de politie te snel of in ieder geval onvoldoende gefundeerd had besloten tot het doorzoeken en terugsturen van de bussen en het fouilleren van de inzittenden, terwijl er evenmin was gebleken van een noodzaak tot het fotograferen van alle inzittenden van de bussen.

Aldus was gehandeld in strijd met het redelijkheidsvereiste. Tevens was sprake van schending van het recht van verzoekers op bewegingsvrijheid en privacy.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedragingen niet behoorlijk waren.

Overige klachtonderdelen:

- inbreuk op recht van betoging

- toegepast geweld

-termijn klachtafhandeling

- geleden schade door het politieoptreden

Instantie: Werkgroep Klachten Politieoptreden te Nijmegen

Klacht:

Verzoekers staande gehouden en bussen doorzocht, gefouilleerd, gefotografeerd en verzoekers de toegang tot Rotterdam ontzegd.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Werkgroep Klachten Politieoptreden te Nijmegen

Klacht:

Inbreuk gemaak op recht van betoging; onterecht geweld toegepast tegen verzoekster.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Beheerder regiopolitie Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

Klachtbrief pas na vijf maanden afgedaan.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Beheerder regiopolitie Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

Schadeclaim afgewezen.

Oordeel:

Niet gegrond