2014/186 LBIO had eerder duidelijk moeten zijn over voorwaarden inning partneralimentatie

Rapport

Verzoekster heeft recht op partneralimentatie. Ze heeft hierover afspraken gemaakt met haar ex-partner. Deze afspraken zijn door de rechter bekrachtigd. Na verloop van tijd besluiten beide partijen om de afspraken aan te passen. Ze sluiten een nieuwe overeenkomst zonder tussenkomst van een rechter. De ex-partner komt deze nieuwe afspraken volgens verzoekster niet volledig na. Ze schakelt het LBIO in om de alimentatie te innen. Het LBIO weigert in eerste instantie om het inningsverzoek in behandeling te nemen. Op aandringen van verzoekster neemt het LBIO het verzoek uiteindelijk toch in behandeling onder voorwaarde dat er geen discussie ontstaat tussen verzoekster en haar ex-partner over de interpretatie van de gemaakte afspraken. Gedurende de behandeling van de aanvraag wijzigt het LBIO herhaaldelijk zijn standpunt over de voorwaarden waaronder het de inning van de alimentatie kan overnemen. Na een discussie met verzoekster over de indexering van de alimentatie verzoekt het LBIO de ex-partner om aan te tonen dat hij de alimentatie heeft voldaan. Op basis van de reactie van de ex-partner besluit het LBIO definitief om de inning van de alimentatie niet over te nemen.

Verzoekster klaagt over de wijze waarop het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) tot de beslissing is gekomen om haar verzoek tot overname van de inning van de partneralimentatie af te wijzen.

Het LBIO is gedurende de behandeling van het inningsverzoek onduidelijk naar verzoekster geweest over de voorwaarden waaronder de inning van de alimentatie kon worden overgenomen. Verzoekster wist daardoor lange tijd niet waar zij aan toe was.

Vereiste van transparantie

Niet behoorlijk

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen

Klacht:

wijze waarop men tot de beslissing is gekomen om verzoek tot overname van de inning van de partneralimentatie af te wijzen

Oordeel:

Gegrond