Alimentatie

Hebt u een vraag voor het LBIO over alimentatie? Betaalt uw ex-partner bijvoorbeeld geen alimentatie? Of zegt uw ex-partner dat u de alimentatie niet betaalt? Op deze pagina helpen wij u verder.

Vader met twee kinderen op de fiets

Mijn vraag gaat over

 • Ik ben het niet eens met het LBIO dat ik alimentatie niet betaal

  Hebt u een brief gekregen van het LBIO waarin staat dat u alimentatie niet of te laat betaalt? Maar bent u het daar niet mee eens? Of klopt de informatie niet? Dat is erg vervelend.

  U kunt dan aan het LBIO laten weten dat u het er niet mee eens bent. En laten zien waarom niet. In de brief die u hebt gekregen, leest u hoe u dit doet. Bijvoorbeeld door betaalbewijzen te sturen, waaruit blijkt dat u de alimentatie wel op tijd hebt betaald.

  Stel uw vraag eerst aan het LBIO zelf. Komt u er samen niet uit? Dien dan een klacht in bij het LBIO. Bent u niet tevreden over de behandeling van uw klacht door het LBIO? Dan mogen wij u verder helpen. 

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555

 • Ik kan de alimentatie niet meer betalen

  Moet u alimentatie betalen, maar hebt u het geld hier niet voor? Dat is erg vervelend. U kunt uw ex-partner vragen of hij/zij (tijdelijk) akkoord gaat met een lager bedrag. Legt u de nieuwe afspraken dan wel goed vast! Komt u er met uw ex-partner niet uit, dan kunt u de rechter vragen of u minder alimentatie mag betalen. Het kan lang duren voordat de rechter hierover beslist: soms meerdere maanden.

  Doet u een aanvraag bij de rechter om de alimentatie aan te passen? Dan kan het LBIO uw ex-partner wel vragen of hij of zij het goed vindt dat u tijdelijk geen of minder alimentatie betaalt. Dit noemen we ook wel het (gedeeltelijk) opschorten van de alimentatieplicht. Gaat uw ex-partner akkoord? Dan hoeft u geen of minder alimentatie te betalen totdat de rechter heeft beslist. Gaat uw ex-partner niet akkoord? Dan moet u de alimentatie blijven betalen totdat de rechter heeft beslist.

  Komt u er samen met het LBIO niet uit of loopt u vast? Dan mogen wij u verder helpen.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555

 • Ik voel mij niet serieus genomen door het LBIO

  Hebt u het gevoel dat het LBIO partijdig is of niet naar u luistert? Dat is erg vervelend. U kunt hierover een klacht indienen bij het LBIO zelf. Komt u er samen niet uit of loopt u vast bij het LBIO? Dan mogen wij u verder helpen.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555