2013/133: Gemeente onderneemt onvoldoende tegen trillingsoverlast en -schade door busverkeer

Rapport

Verzoeker woont aan een doorgaande weg in het centrum van Vleuten (gemeente Utrecht). Zijn woningen en andere woningen zijn gebouwd rond 1900 en niet gefundeerd. Vleuten is betrokken in de

ontwikkeling van de nieuwe wijk Leidsche Rijn. Dat bracht onder meer mee, dat vanaf eind 2010 diverse buslijnen gingen rijden over het deel van de weg waaraan verzoeker woont. Dat leidde voor de bewoners tot ernstige trillingsoverlast van het zware busverkeer, met name sinds het asfaltwegdek is vervangen door klinkers.

De klacht van de verzoeker en anderen is, dat de gemeente onvoldoende onderneemt tegen de overlast en de schade aan hun woningen die het gevolg is van de trillingen die de passerende bussen veroorzaken.

De gemeente liet een onafhankelijk onderzoeksbureau een onderzoek doen. Uit de metingen bij het passeren van zwaar verkeer bij de nog toegestane maximum snelheid van 30 km/u bleek dat de streefwaarden voor hinder worden overschreden, en dat er voor wat betreft verzoekers woning een verhoogd risico op schade is. Volgens verzoeker wordt soms ook harder dan 30 km/u gereden. Het onderzoeksbureau beval het opnieuw asfalteren van het wegdek als meest werkzame en praktische oplossing aan.

Volgens het college van burgemeester en wethouders zijn er diverse maatregelen getroffen, zoals het aanbrengen van wegversmallingen en een verbod voor vrachtverkeer. Naar verwachting zou de vervoerder die vanaf 8 december 2013 het openbaar busvervoer gaat uitvoeren ook met kleinere bussen gaan rijden.

De Nationale ombudsman overwoog onder meer, dat de bewoners al in een vroeg stadium bij de ontwikkeling van de plannen zijn betrokken en dat zij daarbij hun zorgen over de mogelijke gevolgen voor hun woningen hebben geuit.

De gemeente heeft gekozen voor een klinkerbestrating omdat beter paste in het sfeerbeeld van de oude dorpskern. Een goede voorbereiding van het plan brengt mee dat onderzoek was gedaan naar de gevolgen van intensief zwaar verkeer op een klinkerwegdek. Het ging hier om woningen uit de tijd dat nog geen sprake was van gemotoriseerd verkeer, en van de consequenties van het plan voor deze woningen had de gemeente afweging moet maken. Dat is niet gebeurd. Daardoor zijn bewoners in onzekerheid komen te verkeren een hebben zij hinder ondervonden die voorkomen had kunnen worden als tijdig was onderkend wat de gevolgen van een klinkerbestrating inhielden.

De Nationale ombudsman oordeelde de klacht gegrond, wegens strijd met het vereiste van een goede voorbereiding.

De Nationale ombudsman deed het college voorts de aanbeveling om indien zou blijken dat het inzetten van nieuw (kleiner) busmaterieel onvoldoende zou blijken om het probleem op te lossen, dan maatregelen te treffen om dat wel te bereiken.

Instantie: Gemeente Utrecht

Klacht:

onvoldoende ondernomen tegen de ernstige overlast en schade aan woningen die verzoeker en anderen ondervinden als gevolg van de trillingen die worden veroorzaakt door het zwaar (bus)verkeer op de weg waaraan zij wonen.

Oordeel:

Gegrond