2011/307: Man klaagt over onvoldoende bescherming politie tegen terreur van buurtgenoten

Rapport

Verzoeker heeft al anderhalf jaar een conflict met zijn overburen. Dit conflict is zodanig geëscaleerd dat verzoeker stelselmatig het slachtoffer is van strafbare feiten die meestal door onbekenden worden gepleegd. In dat kader heeft verzoeker regelmatig contact gehad met de politie in de hoop dat hier een einde aan zou worden gemaakt.

Verzoeker klaagde erover dat het regionale politiekorps Flevoland aan hem en zijn gezin onvoldoende bescherming bood tegen de terreur van zijn (voormalige) buurtgenoten in de vorm van bedreigingen, vernielingen en mishandelingen.

De Nationale ombudsman was van oordeel dat de politie bij de aanpak van het probleem van verzoeker over het algemeen en binnen de (wettelijke) mogelijkheden die er op dat moment waren, voldoende serieuze inspanningen had gepleegd om verzoeker en zijn gezin te beschermen. De Nationale ombudsman merkte daarbij wel op dat de politie niet de garantie kan geven dat een burger altijd en overal beschermd kan worden. Het gaat erom wat een burger, afhankelijk van de ernst en intensiteit van het dreigingsniveau, van de politie mag verwachten. De politie had in het geval van verzoeker conform het professionaliteitsvereiste gehandeld.

Instantie: Regiopolitie Flevoland

Klacht:

verzoeker en zijn gezin onvoldoende bescherming geboden tegen de terreur van zijn (voormalige) buurtgenoten in de vorm van bedreigingen, vernielingen en mishandelingen

Oordeel:

Niet gegrond