2011/196: Gemeente laat omwonende zelf onderzoek betalen naar overlast van verkeersdrempel

Rapport

Verzoeker woont nabij een verkeersplateau op een doorgaande weg in de bebouwde kom van Ermelo. Op de weg mag maximaal 30 km/u worden gereden. Volgens verzoeker ondervinden hij een zijn buren sinds de aanleg van het plateau ernstige geluids– en trillingsoverlast als gevolg van zwaar vrachtverkeer dat met veel hogere dan de nog toegestane snelheid het plateau passeert. Naar aanleiding van verzoekers herhaalde klachten wees het college van burgemeester en wethouders hem erop dat hij metingen kon laten uitvoeren en indien zou blijken dat de overlast de normen zouden overschrijden, het college hem in de kosten tegemoet zou komen.

Verzoeker klaagt erover dat het college een verkeersremmende maatregel heeft getroffen waarvan hij ernstige overlast ondervindt, maar het aan hem overlaat om aannemelijk te maken dat die overlast het gevolg is van die maatregel.

De Nationale ombudsman overwoog onder meer, dat het college bij de voorbereiding van zijn beslissing een afweging moet maken van de belangen de daarmee gemoeid zijn. In dit geval gaat het om het algemene belang van de verkeersveiligheid en het belang van de burger bij een ongestoord woongenot. Indien de uitvoering van een maatregel ten behoeve van de verkeersveiligheid meebrengt dat overlast voor een individu ontstaat, is het aan de overheid om die overlast tot een minimum te beperken en te zorgen dat de grenzen van het nog toelaatbare niet worden overschreden.

In dit geval is niet vóór, en niet ná het aanleggen van het plateau onderzoek naar mogelijke overlast gedaan. Die overlast was voor de bewoners en het college ook geen voorzienbaar effect.

Het gaat dan niet aan om van de burger te vragen dat hij kosten maakt voor een onderzoek. Het is aan het college om via onderzoek te achterhalen hoe die nadelige gevolgen zoveel ongedaan gemakt kunnen worden.

De Nationale ombudsman oordeelt de klacht gegrond, wegens strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving.

Het college is in overweging gegeven om op kosten van de gemeente onderzoek te laten doen naar verzoekers hinder van het verkeersplateau en zonodig nadere maatregelen te treffen.

Instantie: Gemeente Ermelo

Klacht:

verkeersremmende maatregel getroffen als gevolg waarvan verzoeker ernstige geluids- en trillingsoverlast ondervindt, en het nu aan hem overlaat om aannemelijk te maken dat zijn overlast het oorzakelijk gevolg is van die maatregel.

Oordeel:

Gegrond