2011/127: Vrouw klaagt dat CAK bedrag verrekend met onbekende openstaande vordering

Rapport

Verzoekster verblijft in een instelling waar zij zorg met verblijf heeft. Zij moet daarvoor een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage wordt vastgesteld en geïnd door het CAK. Verzoekster heeft een factuur van het CAK ontvangen. In die factuur staat onder meer vermeld dat verzoekster € 1.766,64 Euro teruggestort zou krijgen. Verder stond in de factuur vermeld dat dit terug te storten bedrag mogelijk zou worden verrekend met een nog openstaande vordering van het CAK. Verzoekster had volgens haar geen openstaande vordering bij het CAK. Het CAK heeft echter slechts € 294,44 aan verzoekster teruggestort.

Verzoekster klaagt erover dat het bedrag van € 1.766,64 niet aan haar is teruggestort.

Uit onderzoek van de Nationale ombudsman is gebleken dat verzoekster nog wel een openstaande vordering bij het CAK had. Deze bedroeg € 1.472,20. Zodoende diende het CAK € 1.766,64 - € 1.472,20 = € 294,44 aan verzoekster terug te storten. Dit heeft het CAK ook gedaan, zodat het CAK behoorlijk heeft gehandeld. Wel vindt de Nationale ombudsman het niet behoorlijk dat burgers geregeld door het CAK geconfronteerd worden met veel en moeilijk te doorgronden facturen.

Het vereiste van rechtszekerheid.

Instantie: Centraal Administratiekantoor Bijzondere Zorgkosten bv

Klacht:

bedrag van € 1.766,64, zoals genoemd in factuur van CAK, niet aan verzoekster teruggestort, terwijl zij geen openstaande vorderingen had, zodat van verrekening geen sprake kon zijn

Oordeel:

Niet gegrond