2011/058: Fotograaf klaagt dat politie zijn aangifte niet opneemt en direct bemiddelt

Rapport

Een professioneel fotograaf nam foto's op een kermis ter ere van het Suikerfeest. Een vrouw met hoofddoek maakte met een afwerend gebaar bezwaar toen verzoeker een foto van haar wilde maken. Verzoeker maakte twee foto's van haar. Daarna ontstond er een felle discussie met de echtgenoot van de vrouw en enkele omstanders, die volgens verzoeker ook van Islamitische afkomst waren. Volgens verzoeker werd hij door de groep mannen meegevoerd naar het politiebureau. De groep mannen wilde dat de politie de fotograaf zou opdragen de foto´s te vernietigen.

Verzoeker klaagt erover dat de politie weigerde om de door hem gewenste aangifte van vrijheidsberoving en bedreiging op te nemen en in plaats daarvan probeerde tussen de betrokken partijen te bemiddelen. Verder klaagt hij erover dat de politie naliet om de gegevens van de groep mannen te noteren, terwijl de gegevens van verzoeker wel werden opgeschreven.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de klacht over de keuze voor bemiddeling boven het opnemen van aangifte in de gegeven omstandigheden te billijken was. Gezien de tegenstrijdige belangen (recht op vrijheid van nieuwsgaring versus recht op privacy) bevond de politie zich in een lastige situatie waarin de politie moeite deed om zoveel mogelijk aan beide belangen tegemoet te komen. Aan de groep mannen werd duidelijk gemaakt dat de fotograaf de foto's niet hoefde te vernietigen. Aan de fotograaf werd voorgesteld om te bemiddelen in plaats van het opnemen van aangifte, omdat een aangifte zeer waarschijnlijk een tegenaangifte zou uitlokken met eventuele strafrechtelijke procedures tot gevolg. Het bleek voor de politie op dat moment onvoldoende duidelijk dat de fotograaf perse aangifte had willen doen, aangezien de fotograaf geen bezwaar maakte tegen het voorstel om te bemiddelen.

Wel achtte de Nationale ombudsman het in strijd met het recht op fair play dat de politie wel de gegevens van de fotograaf noteerde, maar niet er op aandrong dat de groep mannen ook hun gegevens liet opnemen. Daardoor werd de fotograaf de mogelijkheid ontnomen om op een later tijdstip alsnog aangifte te doen.

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

geweigerd om aangifte van vrijheidsberoving en bedreiging op te nemen, in plaats daarvan getracht te bemiddelen

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

nagelaten gegevens belagers te noteren

Oordeel:

Gegrond