2011/050: Man klaagt dat politie hem als verdachte behandeld ipv als slachtoffer

Rapport

Verzoeker kreeg op straat onenigheid met een man die hem ervan beschuldigde zijn auto te hebben beschadigd met zijn met fiets. Verzoeker liep met zijn fiets aan de hand verder toen deze man (B.) hem nariep. Daarop kwam B. achter verzoeker aan en gooide zijn fiets op de grond. Verzoeker voelde zich bedreigd en sloeg B. B. sloeg hard terug waardoor verzoeker met zijn hoofd op de stoeprand terecht kwam. Hij had een hoofdwond en kreeg een epileptische aanval.

Verzoeker is zijn huis binnengebracht en daar heeft de politie hem verhoord terwijl verzoeker nog een epileptische aanval kreeg. Verzoeker was in de veronderstelling dat hij als slachtoffer werd gehoord en niet als verdachte. Verzoeker is na het verhoor door een ambulance meegenomen en heeft enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven.

Verzoeker klaagt erover dat ambtenaren van het regionale politiekorps Limburg-Zuid hem hebben aangemerkt als verdachte terwijl het voor hen duidelijk had moeten zijn dat hij het slachtoffer was. Voorts klaagt verzoeker erover dat de politie hem niet goed heeft geïnformeerd over zijn positie als verdachte. Verder klaagt verzoeker erover dat de politieambtenaren hem hebben verhoord terwijl hij gewond op de bank lag en een epileptische aanval had (gehad)en hem geen enkele nazorg hebben verleend.

Het aanmerken van verzoeker als verdachte door de politie is door de Nationale ombudsman getoetst aan het redelijkheidsvereiste en ongegrond verklaard.

De Nationale ombudsman vraagt zich af waarom de politie niet tevens B. als verdachte heeft aangemerkt en heeft daarover geoordeeld dat de politie heeft gehandeld in strijd met het redelijkheidsvereiste. Ten aanzien van het informeren van verzoeker over zijn positie als verdachte is de klacht gegrond verklaard wegens in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatie-verstrekking.

Ten aanzien van het verhoor is de klacht gegrond verklaard wegens in strijd met het vereiste van professionaliteit. Ten aanzien van het niet verlenen van nazorg is de klacht gegrond verklaard wegens strijd met het vereiste van correcte bejegening.

Instantie: Regiopolitie Limburg Zuid

Klacht:

Eigenaar van auto niet mede aangemerkt als verdachte; niet goed geïnformeerd over verzoekers positie; verhoord terwijl verzoeker gewond op de bank lag en een epileptische aanval had; geen nazorg verleend.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Limburg Zuid

Klacht:

Verzoeker aangemerkt als verdachte.

Oordeel:

Niet gegrond