2010/251

Rapport

Verzoeker en zijn ex-echtgenote hebben samen twee kinderen. Krachtens rechterlijke uitspraak moest verzoeker aan zijn ex-echtgenote kinderalimentatie betalen. Omdat verzoeker niet betaalde schreef zijn ex-echtgenote het LBIO aan met het verzoek de inning over te nemen. Het LBIO nam hierover vervolgens contact met verzoeker op. Omdat verzoeker hierop niet reageerde nam het LBIO de inning over.

Verzoeker klaagt erover dat hij, omdat hij nooit eerder alimentatie had betaald, niet op de hoogte is geweest van een rekeningnummer van zijn ex-echtgenote. Omdat dit een van de voorwaarden voor de overname is, is verzoeker van mening dat de inning onterecht is overgenomen. Ook is hij van mening dat het LBIO hem, nadat zij hem het rekeningnummer hadden verstrekt, in de gelegenheid had moeten stellen de achterstand alsnog te voldoen. De Nationale ombudsman heeft getoetst aan het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking en vond de klacht ongegrond. Als dit voor de verzoeker reden was niet te betalen, had hij dit in het eerste contact met het LBIO aan moeten geven en niet pas op het moment dat loonbeslag werd gelegd. Nu lijkt het erop dat verzoeker dit als argument heeft gebruikt om overname stop te laten zetten.

Andere klachten:

- Het LBIO heeft verschillende bedragen aan achterstand genoemd, getoetst aan administratieve nauwkeurigheid, klacht gegrond.

- Het LBIO is niet akkoord gegaan met een door verzoeker voorgestelde betalingsregeling, getoetst aan vereiste van rechtszekerheid, klacht ongegrond.

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen

Klacht:

Noemen van verschillende bedragen aan betalingsachterstand.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen

Klacht:

Overnemen van de inning in verband met het onbekend zijn met de juiste rekeningnummers.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen

Klacht:

Niet akkoord gaan met de voorgestelde betalingsregeling.

Oordeel:

Niet gegrond