2010/229

Rapport

Verzoekster verleende geen medewerking aan een identiteitscontrole. Ze liep door en werd door een politieambtenaar staande gehouden en vastgepakt. Een politieambtenaar verstrekte desgevraagd haar stamnummer aan verzoekster. Een aantal maanden laten ging verzoekster naar het politiebureau om alsnog achter de namen van de overige betrokken politieambtenaren te kunnen komen. Deze namen werden niet door de politie aan verzoekster verstrekt.

Verzoekster klaagde erover dat een politieambtenaar haar in het kader van een staandehouding, op ruwe wijze had vastgepakt. Verzoekster klaagde er verder over dat een politieambtenaar een aantal maanden later weigerde om de stamnummers van de bij de klacht betrokken politieambtenaren aan haar te verstrekken.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de politieambtenaar jegens verzoekster, in het kader van de staandehouding, een lichte vorm van geweld mocht gebruiken en daarin niet te ver was gegaan. De Nationale ombudsman was daarom van oordeel dat het recht op onaantastbaarheid van het lichaam van verzoekster, voldoende was gerespecteerd.

De Nationale ombudsman oordeelde verder dat de politie niet had gehandeld in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. Verzoekster had namelijk pas geruime tijd na het incident aan een andere politieambtenaar gevraagd om de namen van haar collega's te verstrekken.

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Op ruwe wijze staande gehouden; geweigerd om de stamnummers van de overige politieambtenaren te verstrekken.

Oordeel:

Niet gegrond