2010/211

Rapport

Verzoekster klaagde erover dat de gemeente een heffingsaanslag parkeerbelasting en een aanmaning had verzonden in enveloppen zonder gemeentenaam en/of logo.

De gemeente zond verzoekster een duplicaat naheffingsaanslag. Deze aanslag zat in een blanco vensterenvelop met als afzender vermeld een postbus. Daarna zond de gemeente haar in een zelfde blanco vensterenvelop een aanmaning. Omdat niet duidelijk wie de afzender was, gooide verzoekster de brieven ongeopend weg. Het later afgegeven dwangbevel en de aankondiging beslaglegging zaten in blanco vensterenveloppen met als afzender vermeld: ambtenaar belast met invordering. Achter een venster was leesbaar "gemeente Noordwijk" en daaronder was op de envelop de naam en postadres van een incassobureau vermeld. Deze enveloppen had verzoekster wel geopend.

Het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking houdt in dat overheidsinstanties burgers met het oog op de behartiging van hun belangen actief en desgevraagd van adequate informatie voorzien.

Vermelding van een naam en (post)adres is in de eerste plaats bedoeld om te zorgen dat een brief kan worden teruggestuurd naar de afzender als bezorging niet mogelijk is. Maar ook herkenbaarheid en duidelijkheid dat het gaat om besluitvorming van de gemeente kunnen redenen zijn om naam, postadres en logo van de gemeente te vermelden op de envelop. Verplicht is dit alles echter niet. Het vermelden op de envelop welke (gemeentelijke) belastingdeurwaarder het betreft, is alleen verplicht bij de betekening en de tenuitvoerlegging van het dwangbevel.

Als verzoekster de enveloppen met daarin de aanslag en de aanmaning, had geopend, had zij kunnen lezen dat de post parkeerbelasting van de gemeente betrof. Dat verzoekster deze post niet heeft geopend, is haar goed recht, maar de gevolgen daarvan blijven voor haar rekening.

Het vermelden van naam, postadres en logo va de gemeente op de envelop gaat ten nadele van het geautomatiseerde incassoproces. Daarnaast zullen onbestelbare brieven worden teruggestuurd naar de betreffende gemeenten in plaats van naar het incassobureau.

Gelet op voornoemde bezwaren en het niet verplichte karakter van vermelding van de afzender en gelet op het feit dat van een burger kan worden verwacht dat hij/zij de post opent, voert het te ver om dit te vergen van de gemeente.

De onderzochte gedraging is behoorlijk.

Instantie: Gemeente Noordwijk

Klacht:

Heffingsaanslag parkeerbelasting en aanmaning verzonden in enveloppen zonder gemeentenaam en/of logo.

Oordeel:

Niet gegrond