2010/125

Rapport

In de gemeente Franekeradeel kan op diverse locaties worden getrouwd. De meest gewilde daarvan is het oude monumentale stadhuis van Franeker, dat echter niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Volgens verzoeker, een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, wordt hem en zijn collega's bij herhaling gevraagd waarom er geen lift is. Volgens hem kan zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter een oplossing worden gevonden door middel van een liftconstructie aan de achterzijde of een mobiele installatie aan de voorzijde, waar de toegang via de steile stenen trap moet worden bereikt.

Het college van burgemeester en wethouders zag geen dringende noodzaak om een voorziening te treffen nu de gemeente volwaardige alternatieve trouwvoorzieningen heeft en nog maar zeer de vraag is of een dergelijke voorziening wel gerealiseerd kan worden vanwege de kosten die zijn gemoeid met een aanpassing van het gebouw voor het gebruik door gehandicapten en de informele afwijzing van een vroeger bouwplan door de dienst Monumentenzorg

Verzoeker klaagt erover dat het college niet bereid is om een voorziening te treffen die het voor rolstoelgebruikers mogelijk maakt toegang te hebben tot het oude stadhuis.

De Nationale ombudsman overwoog dat de gemeente voldoende adequate voorzieningen heeft voor burgers die willen trouwen, en dat het college gelet op de feiten en omstandigheden in zijn standpunt kan worden gevolgd. Het college heeft i.c. een redelijke afweging, op grond van zijn beleidsvrijheid kunnen maken. De omstandigheid dat de meest sfeervolle locatie niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers is een afweging die het bruidspaar moet maken. Daar komt bij dat er een sfeervol alternatief voorhanden is.

De Nationale ombudsman oordeelde de klacht niet gegrond

Vereiste van adequate organisatorische voorzieningen.

Instantie: Gemeente Franekeradeel

Klacht:

Niet bereid tot het treffen van voorziening voor rolstoelgebruikers in oude monumentale stadhuis Franeker.

Oordeel:

Niet gegrond