2010/109

Rapport

Verzoeker ging naar het politiebureau om hulp van de politie bij burenoverlast te vragen. Omdat de politie niet de hulp bood die hij verwachtte liep hij boos de deur uit waarbij hij bij het naar buiten gaan de ruit van de draaideur vernielde. Vervolgens werd hij aangehouden en in een ophoudkamer geplaatst.

Verzoeker klaagt dat politieambtenaren hem bij zijn aanhouding hardhandig hebben vastgepakt en hem naar de ophoudkamer hebben gesleept. Daarnaast klaagt hij erover dat de politie verzuimd heeft medische hulp in te schakelen, terwijl hij in psychische nood verkeerde.

Ten slotte klaagt hij erover dat zijn klacht niet aan de onafhankelijke klachtcommissie is voorgelegd.

Met betrekking tot de aanhouding overwoog de Nationale ombudsman dat vaststaat dat verzoeker bij zijn aanhouding door de politie is vastgepakt. Echter is het hem niet gebleken dat het vastpakken en naar binnen trekken van verzoeker met excessief geweld gepaard ging, gezien de verschillende verklaringen. Hij is dan ook van oordeel dat verzoekers recht op onaantastbaarheid van het lichaam door de politie is gerespecteerd.

Het is duidelijk dat verzoeker als gevolg van de onenigheid op het bureau en de aanhouding hevige emoties had. De betrokken ambtenaar verklaarde dat verzoeker wisselende stemmingen had; het ene moment was hij rustig en het andere moment huilde hij. Ook realiseert de Nationale ombudsman zich dat de jarenlange burenproblematiek van invloed kan zijn geweest op de gemoedstoestand van verzoeker.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de wisselende stemmingen en de heftige emotionele reacties van verzoeker een medische oorzaak kunnen hebben. Het verbinden van conclusies aan zulk gedrag mag alleen voorbehouden zijn aan een arts. In dit geval had er op zijn minst telefonisch contact met een arts dienen te worden opgenomen om de toestand van verzoeker te bespreken. Door geen arts te raadplegen heeft de politie in strijd met het vereiste van bijzondere zorg gehandeld.

Ten slotte is de Nationale ombudsman van oordeel dat de politie in strijd met het beginsel van fair play heeft gehandeld door de klacht niet aan de klachtencommissie voor te leggen.

Instantie: Regiopolitie Brabant Zuid-Oost

Klacht:

Medische hulp onthouden; klacht ten onrechte niet aan onafhankelijke klachtencommissie voorgelegd.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Brabant Zuid-Oost

Klacht:

Tijdens aanhouding hardhandig vastgepakt en naar politiebureau gesleept.

Oordeel:

Niet gegrond