2009/181

Rapport

Onder meer in mei 2007 solliciteerde verzoekster bij de VWA naar de functies Inspecteur dierenarts en Toezichthoudend dierenarts. Het ging om diverse vacatures in verschillende regio's. Bij beide sollicitaties wees verzoekster op haar arbeidsverleden bij de VWA. Haar sollicitatiebrieven gingen daarnaast vergezeld van een brief van haar advocaat, die een toelichting gaf op de reden waarom verzoekster destijds niet bij de VWA in dienst had kunnen blijven; verzoekster was er niet in geslaagd om voor het einde van de proeftijd een in Nederland geldig rijbewijs te halen.

Geen van verzoeksters sollicitaties leidden ertoe dat zij werd uitgenodigd voor een gesprek; zij ontving slechts in algemene bewoordingen gestelde afwijzingen. Verzoekster probeerde, aanvankelijk telefonisch en daarna schriftelijk, te achterhalen waarom zij was afgewezen en zelfs niet was uitgenodigd voor een gesprek. Ook diende zij enkele malen een klacht in over de gang van zaken rond haar sollicitaties.

Verzoekster klaagde bij de Nationale ombudsman over de wijze waarop de sollicitatieprocedures bij de VWA waren verlopen en de VWA haar klacht over het voorgaande had afgewikkeld. Haar klacht betrof onder meer de wijze waarop de afwijzingen waren gemotiveerd.

De Nationale ombudsman stelde vast dat de schriftelijke afwijzingen die verzoekster ontving niet of nauwelijks waren voorzien van een motivering. Blijkbaar slaagde verzoekster er ook niet in telefonisch nadere inlichtingen te verkrijgen over de redenen waarom zij, zonder zelfs maar te zijn uitgenodigd voor een gesprek, was afgewezen. Voor zover de Nationale ombudsman heeft kunnen vaststellen kreeg verzoekster niet eerder dan bij brief van 29 oktober 2007 meer informatie over de achtergronden van de afwijzingen. Deze informatie was bovendien niet volledig.

Het uitgangspunt is dat een werkgever een sollicitant, daarnaar gevraagd, informeert over de redenen van afwijzing, zo oordeelde de Nationale ombudsman. Wanneer deze sollicitant al eerder bij de werkgever werkzaam was, mogen aan de motivering van de afwijzing zwaardere eisen worden gesteld. In dit opzicht was de VWA ten opzichte van verzoekster tekort geschoten.

Motiveringsvereiste; gegrond.

Ten aanzien van de afwijzingen: gegrond.

Ten aanzien van het niet noemen van de behandelaar: gegrond.

Ten aanzien van het niet horen van verzoekster: gegrond.

Ten aanzien van het ontbreken van een doorverwijzing: gegrond.

Instantie: Voedsel en Waren Autoriteit

Klacht:

Wijze waarop sollicitatieprocedures zijn verlopen; wijze waarop verzoeksters klacht is afgewikkeld.

Oordeel:

Gegrond