2009/012

Rapport

Verzoeker was een bijzonder opsporingsambtenaar van de Algemene Inspectiedienst (AID) en controleerde in die functie de Flora- en Faunawetten. Hij klaagde over de beoordeling door de AID van een klacht die tegen hem was ingediend. Hij meende dat de AID niet kon komen tot de conclusie dat hij zijn geheimhoudingsplicht had geschonden door een foto op een website van een natuur beschermingsorganisatie te publiceren. Hij was het ook niet eens met de conclusie van de AID dat hij zich hierdoor schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling

De Nationale ombudsman overwoog dat de AID voldoende had gemotiveerd waarom verzoeker zijn geheimhoudingsplicht had geschonden. Een foto, gemaakt tijdens een controle van een buitengewoon opsporingsambtenaar, valt onder de geheimhoudingsplicht voor ambtenaren. Door deze foto, in strijd met het beleid van de AID, zonder tussenkomst van de afdeling Voorlichting, ter beschikking te stellen aan derden, had verzoeker zijn geheimhoudingsplicht geschonden. Volgens de Nationale ombudsman had de AID eveneens voldoende duidelijk gemotiveerd waarom er sprake was van belangenverstrengeling.

Motiveringsvereiste, niet gegrond

Instantie: Algemene Inspectie Dienst

Klacht:

Geoordeeld dat verzoeker geheimhoudingsplicht heeft geschonden en zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling.

Oordeel:

Niet gegrond