2009/129

Rapport

Verzoeker verhuisde in maart 2004 samen met zijn vrouw en kinderen naar Egypte om aldaar een opleiding tot Imam te volgen. In oktober 2006 keerde verzoeker voor drie weken terug naar Nederland.

Verzoeker klaagde er over dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft verzuimd hem te waarschuwen dat hij bij terugkeer naar Egypte zou kunnen worden aangehouden door de Egyptische autoriteiten.

De Nationale ombudsman heeft geen enkele reden om te twijfelen aan het verhaal van verzoeker over hetgeen hem in Egypte is overkomen. Op basis van de aan de Nationale ombudsman verstrekte - en door de substituut-ombudsman geverifieerde - informatie moet echter worden geoordeeld dat niet aannemelijk was geworden dat de AIVD op de hoogte was dat verzoeker bij terugkeer in Egypte door de Egyptische autoriteiten zou worden aangehouden.

Het was de Nationale ombudsman niet gebleken dat de AIVD in strijd had gehandeld met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. Hij achtte de onderzochte gedraging behoorlijk.

Overige klachtonderdelen:

- verstrekken van informatie aan de Egyptische autoriteiten;

- blijven benaderen van verzoeker.

Instantie: de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Klacht:

Verzuimd verzoeker te waarschuwen dat hij bij terugkeer naar Egypte aangehouden zou kunnen worden; belastende informatie aan Egyptische autoriteiten verstrekt over of afkomstig van verzoeker.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Klacht:

Continu verzoeker benaderd om met hen samen te werken, ondanks zijn afwijzing.

Oordeel:

Geen oordeel