2009/107

Rapport

Verzoeker wilde in contact komen met een in een zorgvilla verblijvende -verstandelijk beperkte - kennis. De leiding van de zorginstelling weigerde hem toe te laten met het oog op de rust in de villa in het algemeen het welzijn van de betreffende patiënt in het bijzonder. Toen verzoeker aan de deur verscheen heeft de leiding de politie ter plaatse gevraagd om hem te verwijderen. De politie heeft hem daarop aangesproken en verzoeker is vrijwillig vertrokken.

Verzoeker klaagt er over dat de politie hem toen heeft geïntimideerd.

Ook klaagt verzoeker er over dat de politie hem later tot twee maal toe uit het politiebureau heeft verwijderd toen hij een klacht kwam indienen over het politieoptreden bij de zorgvilla.

Verzoeker is niet met geweld verwijderd. Verzoeker heeft zich mogelijk wel geïntimideerd gevoeld, maar uit het onderzoek is niet gebleken dat een van de ter plaatse verschenen politieambtenaren tijdens het contact met verzoeker op enige wijze niet of niet voldoende professioneel zou zijn opgetreden. Datzelfde geldt voor het optreden van de politie tijdens verzoekers bezoeken aan twee verschillende politiebureaus enkele weken later Wel echter is niet juist dat gesprekken met verzoeker toen zijn beëindigd zonder dat zijn klachten zijn opgenomen, danwel zonder dat een afspraak was gemaakt om dit later alsnog te doen. Hierdoor is het vereiste van fair play geschonden.

Behandeling van later alsnog schriftelijk ingediende klacht heeft 34 weken in beslaggenomen. Hierdoor vereiste van voortvarendheid geschonden.

Instantie: Regiopolitie Gelderland Midden

Klacht:

Verzoeker uit het politiebureau verwijderd en zodoende klacht niet opgenomen; klacht niet binnen de daarvoor gegeven termijn afgehandeld.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Gelderland Midden

Klacht:

Geïntimideerd door ten onrechte te verwijderen uit de buurt van een zorgvilla waar hij iemand had willen bezoeken.

Oordeel:

Niet gegrond