2009/049

Rapport

Bij de tussentijdse beëindiging van een onderzoek had de Nationale ombudsman het college van burgemeester en wethouders aanbevolen verzoekers duidelijkheid te verschaffen over het onbedreigd voortbestaan van hun agrarisch bedrijf. Door legalisatie van een nabijgelegen woning zou dit bedrijf mogelijk met nadere milieueisen geconfronteerd worden. Kort daarna deelde het college verzoekers mee dat een legalisatieprocedure werd voorbereid en men overigens bereid was om mee betalen aan het verplaatsen van de mestplaat. Door de Nationale ombudsman is vervolgens een onderzoek ingesteld naar de wijze waarop het college uitvoering had gegeven aan de aanbeveling.

In de loop van het onderzoek voerde de Nationale ombudsman gesprekken met verzoekers en met name met het college van burgemeester en wethouders. Het college werd daarbij gevraagd verzoekers een voorstel te doen, waarmee het voortbestaan van hun bedrijf werd gegarandeerd. Dit verzoek is gehonoreerd, waarna de Nationale ombudsman over het door het college gedane voorstel tot twee maal toe advies heeft ingewonnen bij een derdedeskundige. De Nationale ombudsman overwoog dat het college met zijn aangepast voorstel getracht heeft tegemoet te komen aan de bij verzoekers levende verwachtingen, maar dat dit onverlet laat dat het college met zijn oorspronkelijk voorstel onvoldoende tegemoet gekomen was aan deze verwachtingen en had gehandeld in strijd met het rechtszekerheidsvereiste.

In zijn slotbeschouwing stelde de Nationale ombudsman dat het college had gekozen voor legalisatie en het op kosten van de gemeente laten uitvoeren van aanpassingen op het bedrijf van verzoekers. Voor verzoekers blijft echter de vraag over of met deze oplossing de balans tussen de belangen van de eigenaar van de woning en hen als eigenaren van het agrarische bedrijf in evenwicht is. Zij zijn het immers die moeten meewerken aan een aanpassing van hun bedrijf, terwijl de oorzaak van het probleem zit in de illegale uitbouw en bewoning van het pand in hun nabijheid.

De nationale ombudsman overwoog tevens dat het college in zijn afweging ook de belangen van de gemeente zelf - als algemeen belang - moet laten meewegen. Met zijn keuze heeft het college een ingewikkelde knoop doorgehakt waarvan het volledig ontwarren naar de overtuiging van de Nationale ombudsman niet meer mogelijk is. Bij het doorhakken van deze knoop zijn echter “losse eindjes” ontstaan, bestaande uit de nog te voeren procedure ter legalisering van de woning enerzijds en anderzijds het erkennen van het onbevredigde gevoel van verzoekers dat aan hun belangen niet helemaal recht is gedaan.

Instantie: Gemeente Overbetuwe

Klacht:

Niet volledig uitvoering gegeven aan de door de Nationale ombudsman gedane aanbeveling .

Oordeel:

Gegrond