2009/038

Rapport

Verzoekers ex-vriendin heeft aangifte tegen hem gedaan bij de politie wegens mishandeling. Hij klaagt erover dat betrokken politieambtenaar V. deze zaak niet objectief heeft behandeld. In het bijzonder klaagt hij er onder meer over dat V. hem tijdens het politieverhoorheeft geïntimideerd en hem niet de ruimte heeft geboden om zich te verweren.

De Nationale ombudsman oordeelt dat V. zich niet professioneel heeft gedragen. Hij overweegt dat het vereiste van professionaliteit voor een verhorende politieambtenaar meebrengt dat dat hij of zij ook tijdens een confronterend verhoor objectief blijft en geen uitlatingen doet die op gespannen voet staan met deze objectiviteit. V heeft verzoeker arrogant en manipulatief genoemd. Een dergelijke persoonlijke en negatieve benadering van een verdachte is alleen toelaatbaar in het kader van een bewuste toepassing van een bepaalde verhoortechniek. Daarvan was in dit geval geen sprake.

De klacht is gegrond. Schending van het vereiste van professionaliteit.

Verzoeker klaagt er ook over dat V.:

- een brief van de aangeefster niet bij het proces-verbaal heeft gevoegd

- een bandopname van gesprekken tussen hem en aangeefster niet zorgvuldig heeft uitgewerkt

- verklaringen van twee getuigen niet heeft opgenomen in het proces-verbaal

Ook deze klachten zijn gegrond.

In een slotoverweging betreurt de Nationale ombudsman het dat betrokken ambtenaar V. heeft volgehouden dat zij niet wilde worden gehoord over de gebeurtenissen. Zij gaf daarvoor medische redenen op die zij niet nader wilde toelichten.

Ook gaf de Nationale opmbudsman aan dat V. zich ten onrechte niet nad beperkt tot het verzamelen van bewijsmateriaal en de beoordeling daarvan aan de rechter over te laten, maar het bewijsmateriaal in grote mate zelf heeft beoordeeld op relevantie en objectiviteit. Zij is er niet in geslaagd haar werk objectief te doen.

Instantie: Regiopolitie Haaglanden

Klacht:

Tijdens verhoor geïntimideerd en verzoeker niet de ruimte gegeven om zich te verweren; brief van de aangeefster niet als bijlage gevoegd bij het proces-verbaal; gesprekken onzorgvuldig uitgewerkt; nagelaten de twee getuigenverklaringen in proces-verbaal op te nemen.

Oordeel:

Gegrond