2009/023

Rapport

Verzoekster solliciteerde bij de gemeente Velsen. Nadat zij in de betrokken functie was aangenomen bleek dat de gemeente en verzoekster van mening verschilden over de informatie die tijdens het sollicitatiegesprek was verstrekt over (de duur van) de opleiding die zij in eigen tijd moest volgen in het kader van de functie. Verzoekster stelde dat de gemeentemedewerkers hadden aangegeven dat die opleiding een jaar duurde en dat zij op basis van die informatie de functie had aanvaard; nu de opleiding twee jaar zou duren was het haar, zo gaf zij aan, wegens privéomstandigheden onmogelijk de opleiding te volgen. Uiteindelijk nam zij ontslag.

Overigens kon er gezien de specifieke opbouw van de opleiding onduidelijkheid ontstaan over de duur ervan (afhankelijk van iemands vooropleiding, een dan wel twee jaar).

Verzoekster klaagde over dat het college van burgemeester en wethouders in de aanstellingsbrief niet alle afspraken had opgenomen die tijdens het sollicitatiegesprek waren gemaakt; met name stond er niets over de (duur van de) te volgen opleiding.

Uit het onderzoek bleek dat de gemeente de informatie over de opleiding die tijdens het sollicitatiegesprek was verstrekt niet in de aanstellingsbrief had opgenomen of anderszins schriftelijk aan verzoekster had verstrekt. De Nationale ombudsman overwoog dat een bestuursorgaan tijdens een sollicitatiegesprek mondeling informatie aan een toekomstig medewerker verstrekt die van belang is voor het vervullen van de toekomstige functie (zoals het volgen van een opleiding in eigen tijd en de duur van de opleiding), het in de rede ligt om die informatie schriftelijk vast te leggen opdat daarover geen onduidelijkheid kan ontstaan. Dat was in casu niet gebeurd, waardoor de gemeente niet behoorlijk had gehandeld.

De gemeente handelde in strijd met het verseist van actieve en adequate informatieverstrekking.

Met instemming nam de Nationale ombudsman kennis van het feit dat het college naar aanleiding van de klacht de aanstellingsbrief en het arbeidsvoorwaardenformulier had aangepast opdat daarin voortaan alle afspraken zouden worden opgenomen die relevant zijn voor een aanstelling.

Andere klachtonderdeel:

-onjuiste dan wel onvolledige informatieverstrekking tijdens het sollicitatiegesprek over de duur van de opleiding

Instantie: Gemeente Velsen

Klacht:

Na sollicitatiegesprek informatie over de duur van de opleiding niet schriftelijk vastgelegd.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Velsen

Klacht:

Tijdens sollicitatiegesprek onjuiste dan wel onvolledige informatie verstrekt over duur van de opleiding.

Oordeel:

Geen oordeel