2008/268

Rapport

In februari 2007 zond DigiD een activeringscode naar de moeder van verzoeker en gebruikte daarbij alleen haar initialen en meisjesnaam. De moeder van verzoeker woont in een verzorgingstehuis en is daar niet bekend onder haar meisjesnaam. De brief met de activeringscode was daarom binnen het verzorgingstehuis gaan zwerven en kwam pas na het verstrijken van de geldigheidsduur van de activeringscode in de juiste handen. Naar aanleiding van een tweede DigiD-aanvraag ontving de moeder van verzoeker helemaal geen activeringscode.

Verzoeker klaagt erover dat DigiD in de adressering van de brief met de activeringscode alleen de initialen en meisjesnaam van zijn moeder heeft vermeld.

De Nationale ombudsman overwoog dat het in Nederland is toegestaan dat een man of vrouw na het sluiten van een huwelijk of het aangaan van een geregistreerd partnerschap in het maatschappelijk verkeer alleen nog de achternaam van de (huwelijks)partner voert, of een combinatie van beide achternamen. Die keuze wordt in de GBA vastgelegd. Van een bestuursorgaan mag worden verwacht dat het die keuze respecteert en in de adressering van brieven aan de desbetreffende burger overneemt zodat voldoende zekerheid bestaat dat brieven de geadresseerde daadwerkelijk bereiken. Uit onderzoek is gebleken dat de afhandeling van DigiD-aanvragen volledig geautomatiseerd verloopt en dat DigiD geen gebruik kan maken van alle gegevens in de GBA. Daardoor is DigiD niet in staat om rekening te houden met de achternaam die iemand in het maatschappelijk verkeer voert. De Nationale ombudsman overweegt dat DigiD in zoverre tekort schiet vanuit het oogpunt van het vereiste van adequate organisatorische voorzieningen.

- klacht over de afhandeling van verzoekers klacht door de Servicedesk DigiD.

Instantie: Gemeenschappelijke Beheer Organisatie (GBO) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Klacht:

In de adressering van de brief waarmee de DigiD-activeringscode aan verzoekers moeder werd toegezonden alleen initialen en haar meisjesnaam vermeld; wijze waarop is gereageerd op klacht.

Oordeel:

Gegrond