2007/282

Rapport

Verzoekers klagen er over dat het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk pas na ruim negen maanden heeft beslist op een bezwaarschrift tegen de beslissing tot beëindiging van een uitkering. Daarbij vermoedden verzoekers dat de lange behandeltermijn mogelijk te maken had met eerdere procedures die verzoekers op het terrein van de ruimtelijke ordening tegen de gemeente hadden gevoerd.

Voor de opgetreden vertraging kon geen duidelijke verklaring worden gegeven, maar hoogstwaarschijnlijk was deze ontstaan door ziekte en werkdruk. Het onderzoek van de Nationale ombudsman heeft geen aanwijzing opgeleverd dat andere redenen daarbij een rol hadden gespeeld. De Nationale ombudsman oordeelde dat niet behoorlijk is gehandeld door niet binnen de termijn te beslissen en door geen maatregelen te treffen toen er incidenteel onvoldoende personeel beschikbaar was.

Wel heeft de Nationale ombudsman met instemming kennis genomen van het verbeterplan, zoals vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders om te komen tot het verder terugdringen van de gemiddelde behandelingsduur van bezwaarschriften.

Instantie: Gemeente Noordwijk

Klacht:

Eerst op 3 januari 2007 beslist op het op 10 maart 2006 ingediende bezwaarschrift tegen beslissing tot intrekking van uitkering, terwijl hoorzitting van commissie bezwaarschriften had plaatsgevonden op 18 april 2006 en advies is uitgebracht op 3 mei 2006.

Oordeel:

Gegrond