2007/278

Rapport

Verzoeker werd door een parkeercontroleur aangehouden voor eenvoudige belediging en belemmering van handelingen van een ambtenaar. Tijdens het verhoor bleek dat verzoeker geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland had en officieel in Griekenland woonde. Verzoeker ontkende grotendeels de beledigende uitlatingen te hebben gebezigd jegens de parkeercontroleur. Na verhoor werd door de door de politie geraadpleegde officier van justitie besloten tot het doen van een transactievoorstel van € 330,-. Nadat de transactie door de partner van verzoeker, mevrouw K., in wiens bijzijn verzoeker was aangehouden, was voldaan werd verzoeker in vrijheid gesteld.

Verzoeker klaagt er met name over dat de politie hem bij zijn aanhouding niet heeft meegedeeld waarvoor hij was aangehouden, zijn vriendin niet als getuige heeft gehoord; en buiten zijn weten zijn vriendin heeft bewogen een transactievoorstel van € 330 voor hem te betalen.

De Nationale ombudsman oordeelt dat het feit dat de gehele procedure omtrent het transactie voorstel, het aanbod en de aanvaarding, zich geheel mondeling afspeelt onzorgvuldig is. Nu niet kan blijken van een vrijwillige aanvaarding van het transactieaanbod door verzoeker, is er gehandeld in strijd met het beginsel van fair play. Door het betalen van de transactie is de gang naar de rechter immers afgesloten.

Het niet mededelen van de reden van aanhouding en het niet horen van zijn vriendin als getuige werden door de Nationale ombudsman niet gegrond bevonden.

Instantie: Regiopolitie Haaglanden

Klacht:

Wijze van behandeling bij conflict met parkeerwachter: buiten verzoekers weten zijn vriendin bewogen transactievoorstel van € 330 te betalen .

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Haaglanden

Klacht:

Bij aanhouding niet meegedeeld waarvoor verzoeker was aangehouden; zijn vriendin niet als getuige gehoord.

Oordeel:

Niet gegrond